ministarstvo poslalo prijedlog postupanja

Nastavnicima koji na posao dolaze bez covid potvrde ili negativnog testa prijeti otkaz

18.11.2021 u 16:35

Bionic
Reading

Ministarstvo obrazovanja i znanosti poslalo je ravnateljima svih škola prijedlog postupanja prema zaposlenicima koji na posao dolaze bez covid potvrde ili negativnog testa na koronavirus, odnosno koji se ponašaju suprotno odluci Stožera civilne zaštite RH

U prijedlogu Uprave za odgoj i obrazovanje navodi se kako bi se prema takvim zaposlenicima postupalo kroz dva upozorenja, a u slučaju oglušenja slijed izvanredni otkaz, objavio je Jutarnji list. Prijedlog je Ministarstvo poslalo nakon upita ravnatelja više škola kako da postupaju prema takvim djelatnicima.

Djelatnicima koji krše odluku Stožera i nemaju ili ne žele pokazati covid potvrdu ili negativni test prilikom ulaska u školu, ravnatelji trebaju elektronskom poštom poslati prvo upozorenje u kojem ih obavještava kako su obavezni žurno dostaviti potvrdu ili test u roku od pet dana. U tom će se upozorenju djelatnike upozoriti da će škola, ako ne postupe u skladu s odlukom Stožera, "biti primorana postupiti u skladu s člankom 116. Zakona o radu", a riječ je o članku koji navodi uvjete za izvanredni otkaz zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa.

  • +17
Ilustrativna galerija / Prosvjed protiv covid mjera na Markovom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Ako se djelatnik škole ogluši na prvo upozorenje te ni nakon sedam dana ne predoči covid potvrdu ili negativni test, niti svoj izostanak opravda na drugi način, ravnatelj mu šalje drugi e-mail u kojem mu izriče upozorenje pred pokretanje postupka izvanrednog otkaza te poziva djelatnika da se očituje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: SBplus.hr