obavezan dokument

Sve na jednom mjestu: Znate li gdje vam sve treba covid potvrda, a gdje možete ući bez nje?

17.11.2021 u 19:10

Bionic
Reading

Bez njih još uvijek možete na kavu, ali ne i obaviti nešto u policiji ili pošti. Riječ je, naravno, o covid potvrdama ili negativnim testovima koji su od 16. studenog postali obavezan dokument bez kojeg ne možete ući ni u jedan objekt u vlasništvu države, županije, grada, općine...

Stoga posljednjih dana ne iznenađuju redovi za cijepljenje i testiranje jer oko 400 tisuća ljudi u Hrvatskoj su javni i državni zaposlenici, kao i oni u tijelima na lokalnoj razini, ali i zaposlenici ustanova i tvrtki čiji su osnivači država, županije, gradovi i općine. Oni bez covid potvrde ili testa ne mogu na posao, ali bez njih ne mogu ni oni koji moraju nešto obaviti u njima.

No kako u svemu, tako i ovdje postoje izuzeci, pa tako bez covid potvrda studenti mogu ući u prostore visokih učilišta, osim ako visoko učilište nije odlučilo drugačije, a učenici u škole. Potvrde nisu potrebne mlađima od 16 godina, ne moraju ih imati osobe koje dovode dijete ili učenika u školu, vrtić ili ustanovu za odgoj i obrazovanje djece, ali ni adolescenti s posebnim potrebama i oni koji prate osobu koja se ne može brinuti za sebe.

Potvrde ne trebaju ni osobama koje u poslovnice HZZO-a dolaze podići svoju covid potvrdu, ne trebaju ih imati ni osobe čija je prisutnost nužna u postupcima pred pravosudnim, državnim i drugim tijelima, ali ni oni koji u pošti moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice te osobe koje imaju kontraindikaciju za cijepljenje, što se dokazuje također potvrdom.

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Za sada potvrde ne trebaju ni u Primoštenu ni u Sinju jer su tamošnji čelnici Stipe Petrina i Miro Bulj donijeli takve odluke, zbog čega sada država najavljuje izmjene zakona kako bi ih se moglo sankcionirati. Iako se spominjalo da će i Hrvatska krenuti putem nekih drugih zemalja EU-a i da bez covid potvrda nećete moći praktički nikamo, to se za sada nije dogodilo. Tako još uvijek možete otići u kafić, šoping centar, teretanu, restoran...

Odluka o uvođenju obveznih covid potvrda donesena je na vrhuncu četvrtog vala pandemije i nema ograničen rok primjene, a ujedno je izdana preporuka privatnim poslodavcima da provode slične mjere. I dok je s jedne strane Vlada RH i nacionalni Stožer civilne zaštite, koji je donio odluku o njenoj primjeni, zdušno brane, s druge strane stiže niz kritika.

  • +10
Provjera covid potvrda i testiranje na Kampusu Sveučilišta u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilić

Dio oporbe poput Mosta najavljuje pokretanje referenduma o covid potvrdama, dio smatra da se njima dijeli građane na one prvog i drugog reda, protiv njihova uvođenja izjasnio se i predsjednik Zoran Milanović, a diljem Hrvatske dio građana svakodnevno prosvjeduje smatrajući da im se tako ograničavaju slobode i prisiljava ih se na cijepljenje koje nije obavezno.