ZMAJLOVIĆ U SLAVONSKOM BRODU

'Moramo udružiti snage za bolji zrak'

15.02.2013 u 22:00

Bionic
Reading

U rješavanje problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu uključit će se i predstavnici lokalnih vlasti i nevladinih udruga, dogovoreno je danas na sastanku koji je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović održao s predstavnicima Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije i nevladinih udruga a kako bi ih izvijestio o rezultatima nedavnog sastanka s bos

Predstavnici Grada, Županije i udruga ubuduće će biti stalni sudionici u radu hrvatskog dijela radne skupine te će se tako, kako ističe Ministarstvo, građanima Slavonskog Broda osiguravati potpune i pravovremene informacije.

'Cilj današnjeg sastanka bio je da svi zajedno udružimo snage, da budemo tu radi Brođana, da intenzivirano sve aktivnosti koje doprinose trajnom rješavanju tog problema - a to je modernizacija rafinerije (u Bosanskom Brodu)', rekao je ministar Zmajlović nakon sastanka održanog u prostorijama ministarstva te podsjetio da je riječ o pravnom subjektu iz druge države, pa su im na 'neki način ruke vezane'.

'Ali ono što možemo kao Ministarstvo, kao država, jest da svim diplomatskim putevima osiguramo da rafinerija do 2015. godine, do kada ima izdanu dozvolu i rok, da modernizira svoje postrojenje i da se prekine s onečišćenjem zraka u Slavonskom Brodu', istaknuo je Zmajlović.

Naglasio je kako su zbog zagađenog zraka i narušene kvalitete života građana Slavonskog Broda sve aktivnosti njegovog ministarstva usmjerene prema rješavanju tog problema.

Zmajlović je izrazio zadovoljstvo što su im se danas pridružili i predstavnici nevladinih udruga, ali i predstavnici građana - župan i gradonačelnik. Kazao je da će se i na idućim sastancima, od kojih će neki biti i u Slavonskom Brodu, i dalje informirati građane o svim aktivnostima koje se poduzimaju da bi se trajno riješio taj problem.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara rekao je da su na sastanku, uz ostalo, dogovorili da se u pregovarački tim uključe predstavnici grada, županije i njihovih udruga. Važnim je ocijenio što su saznali dinamiku nekih događanja bitnih za praćenje toga stanja, istaknuvši kako prije svega misli na drugu mjernu postaju i katastar zagađivača te na mjernu postaju u Bosanskom Brodu.

Duspara je rekao kako misli da se ovakvi sastanci trebaju održavati u kontinuitetu i da je današnji sastanak bio prilika da se i grad Slavonski Brod i županija upoznaju s nedavno održanim pregovorima, sastankom na ministarskoj razini u Bosanskom Brodu (BiH) početkom ovog tjedna.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić zahvalio je u ime županije ministru na organizaciji sastanka. 'Svi smo ovdje zajedno - ministarstvo, županija, grad, facebook grupa, nevladine udruge - i idemo zajednički u rješavanje zajedničkog problema. Siguran sam da će naš rad uroditi plodom', istaknuo je.

Dalibor Vašarević, predstavnik facebook grupe 'Kad ako ne sad' rekao je da zastupa 18.000 članova i građane Slavonskog Broda te izrazio zadovoljstvo što su uvršteni u radnu skupinu. 'Nismo baš zadovoljni brzinom rješavanja ovog problema te ćemo ustrajati u tome i dalje da se taj proces ubrza i da mi imamo informaciju iz prve ruke', izjavio je novinarima Vašarević.

Sastanak u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode održan je na inicijativu ministra Zmajlovića, a pozvani su bili, uz gradonačelnika i župana, predstavnici udruga 'Kad ako ne sad', 'BEUZ' i "Građanska inicijativa za čisti zrak" te HHO-a.

Prije tog sastanka održan je sastanak radne skupine, koja se okupila drugi put nakon što je ministar Zmajlović najavio ubrzavanje svih aktivnosti u rješavanju problema u Slavonskom Brodu.