SUĆUT U SABORU

Matić: Ako se za nekoga može reći da je bio oficir i džentlmen, onda je to Petar Stipetić

14.03.2018 u 11:27

Bionic
Reading

Netom nakon što je u javnost dospjela vijest da je preminuo Petar Stipetić, u ime svih zastupnika sućut njegovoj obitelji izrazio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Zbog smrti Stipetića stanku je zatražio HSS, no Krešo Beljak odrekao ju se i riječ prepustio šefu Sabora Gordanu Jandrokoviću.

'Prije koji trenutak primili smo sa žaljenjem vijest da je preminuo Petar Stipetić. On je bivši načelnik Glavnog stožera, jedan od heroja Domovinskog rata i u ime svih zastupnika i zastupnica želio bih izraziti sućut njegovoj obitelji', poručio je Jandroković s mjesta predsjedajućeg.

Šokirani viješću bili su i članovi Odbora za obranu, koji je u tom trenutku održavao sjednicu u Saboru. 'General Stipetić bio je stvarno častan vojnik, bio je predan svom poslu, bio je obrazovan, izuzetno pametan časnik. Dao je veliki doprinos u Domovinskom ratu, a ja sam kao ministrica u jednom periodu surađivala s njim i moram priznati da mi je u prvom trenutku dolaska u Ministarstvo obrane bio jedan od glavnih oslonaca', kazala je novinaraim u Saboru bivša ministrica obrane Željka Antunović.

  • +22
Petar Stipetić Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

'Imao sam veliku čast i priliku raditi s najboljim generalima Hrvatske vojske, od Blage Zadre, Janka Bobetka, Zvonimira Červenka, Antuna Tusa i Petra Stipetića. Sve su to junaci Domovinskog rata i ne znam koga bih izdvojio, međutim neće se obitelji ovih drugih naljutiti ako kažem da je Petar Stipetić ipak za koplje iznad svih. Ako se za nekoga u Hrvatskoj vojsci može reći da je bio oficir i džentlmen, onda je to prije svih bio Petar Stipetić. On nije bio onaj oficir koje gledamo u filmovima, koji je vikao i autoritet istjerivao na galamu nego se vidjelo da se razumije i da je stručan, a prije svega je volio svoje vojnike', poručio je bivši ministar branitelja Predrag Matić.

SDP je na smrt Stipetića reagirao na Twitteru. 'S tugom se rastajemo od generala Petra Stipetića. Naučio nas je da borba za Hrvatsku znači dati joj sve i ništa ne tražiti zauzvrat, bez skrivanja iza nacionalizma. Generale, počivaj u miru', stoji na SDP-ovom Twitteru.

Na Facebooku je reagirao i GLAS-ov Goran Beus Richembergh. 'Otišao je u vječnost jedan od najvećih junaka i najčasnijih vojnika i ratnika koje sam ikada sreo ili za koga znam. Divan i velik čovjek, vrijedan dubokog poštovanja i divljenja. Zadužio je mnogo svoju zemlju i svoj narod svojom besprijekornom vojnom i ratnom karijerom, čestitošću, poštenjem i skromnošću. Ponosan sam što sam Te poznavao, gospodine Petre Stipetiću. Neka Ti je vječan mir, generale!', napisao je Richembergh.

Krstičević: Bio je veliki čovjek, zapovjednik i general

Sućut povodom smrti generala Stipetića izrazio je i aktualni ministar obrane Damir Krstičević. 'Poznavao sam generala Stipetića, radio sam s njim i mogu reći da je general Stipetić dao veliki doprinos i u stvaranju i u razvoju i pobjedama u Domovinskom ratu, a i kasnije na dužnosti načelnika glavnog stožera. Baš jedno vrijeme ja sam bio zamjenik načelnika GS. Bio je veliki čovjek, zapovjednik i general pobjedničke hrvatske vojske', poručio je u Saboru Krstičević, dodavši kako će u suradnji s obitelji Ministarstvo obrane organizirati ispraćaj Stipetića.

Bio je, dodao je Krstičević, jedan od generala koji su zaslužni za današnji mir i slobodu. 'Čovjek osjeti tugu za tim ljudima kojih više nema i naša je zadaća da ispraćaj našeg generala bude dostojanstven, kakav zaslužuje. Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima Domovinskog rata, a jedan od tih simbola je i general Stipetić', poručio je Krstičević.