KORAK UNAZAD

Kako je uopće došlo do obavezne 'ispovijedi' u ljekarnama?

29.04.2015 u 09:02

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Siniša Varga izazvao je pravu uzbunu među udrugama za prava žena, ali i u medijima i javnosti objavivši da će se tableta za hitnu kontracepciju ellaOne, koja bi se po europskom uzoru u našim ljekarnama trebala naći u bezreceptnoj prodaji, izdavati uz restrikcije kakvih navodno nema nigdje drugdje u Europskoj uniji

Vijest da će Hrvatska tabletu, koja je bezopasna, koja nije hormonalna i ne uzrokuje abortus, pustiti u bezreceptnu prodaju objavljena je u srijedu. Prema prvim informacijama ona se trebala izdavati svima, bez dobne granice, kako to vrijedi i za sve druge bezreceptne lijekove i kako se prodaje u drugim članicama EU-a. Naime u većini europskih zemalja žena ili djevojka ovu tabletu može jednostavno uzeti s police, platiti i odnijeti bez dodatnih pitanja.

Neki ginekolozi pozdravili su provođenje europske odluke jer su do sada morali ispisivati recepte za tabletu, nerijetko vikendima ili u kasnim satima. No bilo je i liječnika i ljekarnika koji su izrazili određene rezerve – jedni iz medicinskih, a drugi iz svjetonazorskih, odnosno moralnih i vjerskih razloga.

Konačno je objavljena vijest da je Varga prihvatio preporuku Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD) da se tableta izdaje samo uz vrlo kompliciranu proceduru u kojoj se, među ostalim svaka žena koja je traži u ljekarni mora izdvojiti u zasebnu prostoriju u kojoj će prvo odgovoriti na vrlo detaljan upitnik i u skladu s određenim smjernicama (koje možete vidjeti na ovom linku). Upitnik sadrži brojna pitanja koja nisu sva medicinski opravdana. HKLD je također preporučio da se ellaOne ne izdaje maloljetnicama ako u ljekarnu ne dođu u pratnji roditelja ili skrbnika, što je u suprotnosti s hrvatskim i europskim zakonima prema kojima se bezreceptni lijekovi izdaju neovisno o dobi pacijenta, odnosno kupca.

Vijest je izazvala optužbe da ministarstvo uvodi diskriminaciju kakve nema u EU, a Varga je na svojem profilu na Facebooku odgovorio da je bio motiviran isključivo zdravstvenim razlozima.

'Kada je riječ o lakšoj dostupnosti 'pilule za dan poslije', sigurnost i zdravlje pacijentica su nam na prvom mjestu', napisao je ministar.

U ovoj priči posebno je zanimljivo to što Hrvatska nije morala po hitnom postupku provesti ovu odredbu. Mogla je tražiti odgodu kako bi se bolje pripremila za uvođenje bezreceptne prodaje.

Iz ministarstva smo saznali da je uvođenje pravilnika prvenstveno akcija Ljekarničke komore, a ona je uslijedila nakon intervencije ljekarnika katolika.

No na naša pitanja slaže li se ministar s odredbama i pitanjima pravilnika, s dobnim ograničenjem, s oblikom savjetovanja u pisanoj formi te hoće li nešto poduzeti, nismo dobili nikakav odgovor.

U međuvremenu o cijelom se slučaju očekivano oglasila i katolička aktivistička udruga Vigilare koja je pozvala Vargu da potpuno odustane od bezreceptne prodaje ellaOne, među ostalim i zato što bi, kako smatraju, mogla imati abortivno djelovanje.

Medicinska pitanja su opravdana, ostalo ne

Ginekolog dr. Dubravko Lepušić iz KBC-a Sestara Milosrdnica kaže da je apsolutno za kontracepciju pa i za hitnu kao što je ellaOne. Ističe da ona nije abortivno sredstvo i zalaže se da se prodaje bezreceptno, međutim smatra da Hrvatska trenutno za to još nije spremna jer naši mladi nemaju kvalitetno spolno obrazovanje.

Prema Lepušiću zapravo bi bilo bolje da je sve ostalo po starom – da se ellaOne nastavila prodavati na recept.

'Ovo je korak unazad. Pacijentice su dobivale ellaOne i prije bez ikakvih problema. Mi smo im postavili osnovna pitanja – kada su imale posljednji spolni odnos i mjesečnicu kako bi utvrdili ima li ikakve koristi od uzimanja lijeka. Dali smo im neke savjete i one su dobivale recept', rekao je za tportal naš ginekolog.

Lepušić smatra da je dobar dio pitanja iz upitnika koji će se morati ispunjavati u ljekarnama medicinski opravdan, ali ne i sva. Neka bi, kaže trebalo izostaviti, a neka mijenjati.

'Neka pitanja nisu neophodna. No ipak treba imati na umu da naša mladež nema gotovo nikakav spolni odgoj i znanje o seksu. Kada netko treba antibiotik, mora proći kroz konzultacije s liječnikom ili ljekarnikom. Stoga ne vidim zašto isto ne bi vrijedilo i za tablete koje djeluju na hormone', rekao je za tportal Lepušić.

'Prije nekoliko godina bilo je problema s kontracepcijom Yasmin jer je uzrokovala hiperkoagulaciju. Sve kontracepcijske pilule uzrokuju pojačano zgrušavanje krvi, a sve žene koje kreću s uzimanjem kontracepcije znaju da jednom godišnje trebaju izvaditi faktore koagulacije i napraviti jetrene probe. Kako bi onda bilo opravdano da djevojke dođu izravno s ceste i uzmu tablete bez pitanja i savjetovanja. Nisam protiv tableta, naprotiv. No Hrvatska trenutačno još nema dobar zdravstveni odgoj poput Finske koja ga ima 40 godina, gdje su mlade djevojke jako dobro informirane što se, kada i kako može uzimati', objasnio je Lepušić.

Lepušić ističe da bi upitnik trebao sadržavati samo medicinski opravdana pitanja.

'Djevojka neće odgovarati na pitanja zato što ljekarnika zanima kada se seksala, već zato da donese pravilnu odluku. Primjerice, ako je posljednji spolni odnos bio prije pet dana, tableta će biti beskorisna jer se mora uzeti u kraćem roku, po mogućnosti odmah nakon nezaštićenog odnosa. Isto tako ellaOne neće djelovati ako se uzme nakon što je ovulacija već nastupila. Neinformirana mlada djevojka to ne mora znati pa će uzeti lijek jer je u panici. U tom kontekstu pitanja 'kada je imala posljednji spolni odnos i posljednju menstruaciju medicinski su opravdana', objasnio je Lepušić.

Neka dobna granica treba postojati, ali...

'S druge strane ljekarnici nemaju pravo kontaktirati roditelje maloljetnica i postavljati neka druga osobna pitanja. Konačno po zakonu i djevojka od 16 godina može doći u bolnicu bez pratnje roditelja, ako se radi o trudnoći. Samo ako treba potpunu anesteziju, s njom moraju doći roditelji, odnosno skrbnici', rekao je Lepušić.

Naš ginekolog smatra da bi se ipak neka donja dobna granica trebala postaviti.

'Istraživanja su pokazala da djevojke u Hrvatskoj postaju spolno aktivne u dobi od oko 16 godina. Mislim da je to dob u kojoj ne bi trebale dolaziti u pratnji roditelja. No ako se djevojčica od 12 godina upušta u spolne odnose, roditelji bi trebali znati. U tako ranoj dobi one nisu emocionalno zrele za seks', rekao je Lepušić.

'Ja sam apsolutno za te tablete. Nadajmo se da će se u Hrvatskoj što prije steći uvjeti da se one izdaju bez recepta i bez upitnika. No smatram da takvi uvjeti trenutačno ne postoje zbog neznanja adolescenata', rekao je.

'Koliko znam, ovu odredbu nismo morali donijeti ovako nabrzinu. Europska unija pitala nas je prije nekih godinu dana jesmo li spremni na što je odgovoreno da jesmo. Po meni je to besmislen zalet. Da je Hrvatska rekla da se uvjeti još nisu stekli, dobili bismo još vremena. Sada, kada je netko, neki birokrat u ministarstvu, vjerojatno bez konzultacije struke, odgovorio da smo spremni, odredba je postala obavezna', istaknuo je Lepušić.