JOSIPOVIĆ KOD ABASA

Josipović ponudio Abasu iskustvo u pomirbi

14.02.2012 u 15:31

Bionic
Reading

Hrvatska nije velika sila ali posjeduje veliko iskustvo u pomirbi nakon rata, čime može pridonijeti postizanju mira na Bliskom istoku, rekao je u utorak hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon razgovora u Ramalahu s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom

U sklopu svog višednevnog posjeta Izraelu, Josipović je s hrvatskim izaslanstvom posjetio Ramalah na Zapadnoj obali gdje je održao razgovore s palestinskim domaćinima kako bi se bolje informirao o palestinskim stajalištima u vezi stanja u regiji.

'Za mene i moje izaslanstvo bilo je vrlo važno čuti i palestinska stajališta glede stanja u regiji i mirovnog procesa. Hrvatska je i mediteranska zemlja i u interesu nam je da ta šira regija bude regija mira, stabilnosti i demokracije', rekao je Josipović na konferenciji za novinare nakon razgovora s Abasom.

'Snažno podupiremo pregovore koji su jedina mogućnost za postizanje konačnog i odgovarajućeg sporazuma između izraelskog i palestinskog naroda', naglasio je Josipović.

Govoreći o tome na koji način Hrvatska može pridonijeti postizanju mira na Bliskom istoku, Josipović je rekao da 'Hrvatska nije velika sila, ali ima puno iskustva'.

'Imali smo krvavi rat, a nakon rata smo postigli sporazum s našim susjedima. Imamo iskustva u pomirbi, te u promicanju mira i stabilnosti. Naše iskustvo u tome kako urediti odnose sa susjedima po mom je mišljenju vrijedno da se o njemu govori', rekao je hrvatski predsjednik.

Također se zauzeo za jačanje suradnje Hrvatske i Palestinske samouprave, osobito gospodarske suradnje koja trenutno praktički ne postoji.

Abas je rekao da je s Josipovićem razgovarao o jačanju suradnje na području kulture, obrazovanja i zdravstva, te da ga je informirao o palestinskim gledištima na stanje u regiji, ocijenivši da je za pogoršanje mirovnog procesa odgovorna izraelska vlada.

'Izrael mijenja činjenice na terenu, gradi naselja, gradi zid, otima palestinsku zemlju', rekao je Abas. 'Takvo ponašanje Izraela vodi k rješenju jedne a ne dviju država, a to je za nas neprihvatljivo', dodao je palestinski predsjednik.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o odnosima Hrvatske s Izraelom, Abas je rekao da 'pozdravlja dobre odnose Hrvatske s Izraelcima i dobre odnose Hrvatske s Palestincima'. 'Ako Hrvatska ima dobre odnose s nama i s Izraelom, to daje veću snagu njezina glasa u međunarodnim odnosima', rekao je Abas.

Josipović je nakon sastanka s Abasom također rekao da je Hrvatska odlučila povisiti razinu odnosa s Palestinskom samoupravom imenovanjem hrvatskog veleposlanika u Egiptu posebnim predstavnikom Hrvatske za Palestinsku samoupravu.

Bliskoistočni mirovni proces odvija se u okviru mirovnih smjernica, tzv. 'road mapa', bliskoistočnog mirovnog Kvarteta koji čine SAD, Europska unija, Ujedinjeni narodi i Rusija. Smjernice predviđaju uspostavu dvije države, Izrael i Palestinu, koje žive jedna pokraj druge u miru. To načelno prihvaćaju obje strane, ali imaju potpuno suprotna stajališta o modalitetima postizanja mira i budućeg suživota.

Napredak je u mirovnom procesu bio je izuzetno spor, a od rujna 2010. pregovori su potpuno prekinuti. Palestincima je glavni uvjet za nastavak pregovora potpuni prekid izgradnje židovskih naselja na Zapadnoj obali, dok je Izrael načelo spreman na pregovore ali ne odustaje od nastavka izgradnje.

Palestinci su u međuvremenu nastavili s diplomatskom inicijativom, te je od kraja 2010. počela serija međunarodnih priznanja palestinske države. Ukupno je 129 zemalja priznalo Palestinu - riječ je o uglavnom afričkim, azijskim i južnoameričkim zemljama, ali među njima su i velike sile poput Kine Indije i Brazila. Palestinsku državu priznale su i četiri članice Europske unije, Poljska, Češka, Mađarska i Malta.