proljeće stiže s koronom

I dok traju rasprave o tome ubija li vrućina viruse, pitali smo meteorologe: Kakva je dugoročna prognoza

19.03.2020 u 21:52

Bionic
Reading

Lanjska godina bila je najtoplija, a posljedice globalnog zagrijavanja itekako ćemo osjetiti i ove godine

Neprimjereno toplo vrijeme jučer i danas diže nam optimizam i podsjeća da proljeće nije samo pred vratima, nego da je već barem jednom nogom ušlo u našu svakodnevicu. Sunca i topline željni smo i zbog toga što smo načuli da će sunčano i toplo vrijeme poubijati sve aktualne viruse. No kako najavljuje Dunja Mazzocco Drvar, meteorologinja RTL-a, ovo malo svibanjsko proljeće trajat će samo dva dana.

Nastavak ožujka proteći će u promjenjivom tonu, a izgledna su i dva ozbiljnija osvježenja, jedno u posljednjem desetodnevlju, a prvo nam kuca na vrata.

Temperaturne razlike i nagle promjene vremena tipične su za ovo doba godine, a naročito za mjesec travanj. No kakvo nas vrijeme očekuje ovo proljeće, hoće li biti toplije ili hladnije od prosjeka i hoće li padati kiša ili će zavladati suša. Evo što kažu meteorološki izračuni i prognoze:

Prema trenutnim izračunima, s više od 80 posto sigurnosti može se reći da će sljedeće tromjesečno razdoblje, od travnja do lipnja, donijeti toplije vrijeme od prosjeka. S istom se vjerojatnošću može reći i da će u to vrijeme biti manje padalina nego što je uobičajeno za to doba godine, kaže Ana Bago Tomac, meteorologinja Dnevnika Nove TV i zagrebačke zračne luke.

Dakako da možemo očekivati i oborine, posebno u svibnju, najnestabilnijem mjesecu u godini, ali u prosjeku nadolazeće će razdoblje, sve do ljeta, biti suho i toplije od dugogodišnjeg prosjeka, kaže Bago Tomac.

Riječ je o trendu koji se nastavlja iz godine u godinu. Lanjska godina bila je najtoplija, a posljedice globalnog zagrijavanja itekako ćemo osjetiti i ove godine.

'Suho i toplije, to je dugoročna prognoza za proljeće', zaključuje Bago Tomac.

Zima se ove godine nije baš iskazala, a temperature više od prosjeka nastavit će se i u proljeće, predviđa i AccuWeather. No to ne znači da se u razdoblju od ožujka do svibnja ne mogu očekivati snažna nevremena koja će se izmjenjivati sa sušnim razdobljima. Doduše, oluje će se pomicati prema sjeveru kontinenta i zadavat će brigu uglavnom Ircima i Britancima.

I dok se temperature iznad prosjeka predviđaju u cijeloj Europi, najčešća i najduža razdoblja topline osjetit će se na Iberskom poluotoku te u Njemačkoj i južnim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva.

Više topline znači i raniji početak sezone alergija koje će stići cvatom biljaka i povećanjem peludi u zraku, upozorio je AccuWeatherov meteorolog Tyler Roys. Istovremeno, koristi od toplog i uglavnom suhog vremena mogli bi imati poljoprivrednici jer će sadnju moći obaviti brže nego inače.

Dugoročna prognoza do lipnja 2020. Izvor: Društvene mreže / Autor: GavsWeatherVids

Proljetna toplina mogla bi se lako pretvoriti u neugodnu vrućinu i puno prije kalendarskog i meteorološkog početka ljeta. 'Očekujem da će u dijelovima Portugala i Španjolske već u svibnju zagrijati kao usred ljeta', predviđa Roys. 'Na kopnu bi se temperature lako mogle penjati i iznad 30 Celzijevih stupnjeva.'

Štoviše, pokazuju prognostički podaci, temperatura bi krajem svibnja i početkom lipnja mogla rasti i do 38 stupnjeva, a u Londonu do visokih 27.

'Visoke temperature, one iznad 30 Celzijevih stupnjeva, mogu se u drugoj polovici svibnja očekivati i na potezu od Pariza do Berlina', najavljuje AccuWeatherov meteorolog Alan Reppert.

Početak ove godine bio je najtopliji, a nema naznaka da i ostatak godine neće biti takav Izvor: Društvene mreže / Autor: Copernicus ECMWF

Istovremeno, upozoravaju meteorolozi, unatoč toplom vremenu, ili baš zato, širom zapadne i srednje Europe mogu se očekivati prodori vlažnog zraka i proljetne oluje. Najveća opasnost prijeti stanovnicima na potezu od Francuske, preko Belgije i Nizozemske, do Njemačke i sjeverozapada Poljske.

Vjetrovi razorne snage, tuče i pljuskovi praćeni ​bujicama mogli bi zadavati brige mnogim stanovnicima ugroženih područja, a mogu se očekivati i tornada. Sve to dovodit će do zastoja u prometu i prekida opskrbe električnom energijom, upozorava AccuWeather. Posebno će tijekom travnja i svibnja biti ugroženo područje između Pariza i Berlina.

Dobra strana povremenih oluja bit će oborine koje će natopiti tlo i spriječiti isušivanje riječnih korita. S druge pak strane, grmljavinske oluje mogu oštetiti usjeve, stoji u izvještaju AccuWeathera.

Temperature veće od prosječnih za to doba godine predviđa i Meteo France: na britanskom otočju temperature bi trebale biti 0,5 do jednog Celzijevog stupnja više od prosječnih, dok se u većini dijelova sjeverne i istočne Europe predviđaju temperature stupanj do dva više od uobičajenih.

Sjeverna Europa bit će nešto vlažnija od prosjeka, posebno Norveška i središnji dijelovi Skandinavije, dok bi u zapadnoj i jugozapadnoj Europi nadolazeće razdoblje opet trebalo biti sušnije od prosjeka.

Razdoblje od ožujka do svibnja prolazit će u znaku visokog tlaka nad većim dijelom sjeverne i zapadne Europe, što opet ukazuje na relativno suho i anticiklonalno proljeće, dok se nizak tlak očekuje na sjevernim geografskim širinama, prognoziraju francuski meteorolozi, a dolaskom ljeta u zapadnoj Europi predviđa se zahladnjenje koje bi trebalo stići s vjetrovima što pušu s Atlantika.

I njemački DWD predviđa toplije vrijeme od prosjeka, u jugozapadnoj Europa i za dva Celzijeva stupnja. Padalina bi, predviđaju, trebalo biti manje na zapadu, jugozapadu i jugu kontinenta, dok bi krajnji sjever Europe trebao biti vlažniji od prosjeka.

A kod nas, kako prognozu sažima Ana Bago Tomac, uglavnom će biti suho i toplije, s očekivanim pljuskovima, naročito u svibnju.