KOSOR KONTRA JOSIPOVIĆA

'Hrvatska nije bila agresor'

15.04.2010 u 17:57

Bionic
Reading

Ako je suditi prema izjavi premijerke Jadranke Kosor, Vlada se ne slaže s isprikom koju je zbog hrvatske politike u BIH jučer u tamošnjem parlamentu uputio predsjednik Ivo Josipović. Dapače, čim se vrati s puta, Josipović će, čini se, morati na razgovor kod premijerke

'Stajalište Vlade je da tko god govorio o politici Hrvatske 90-ih, naravno, ne smije prešutiti činjenicu da se rat u Hrvatskoj i BIH dogodio prije svega zbog velikosrpske politike Slobodana Miloševića i njegovih sljedbenika. To je činjenica. Druga važna činjenica je da nitko u Hrvatskoj ne smije preskočiti Deklaraciju o Domovinskom ratu koja je donesena 2000. godine, dakle kada je predsjednik Vlade bio Ivica Račan, a predsjednik Sabora gospodin Tomčić. Deklaracija jasno kaže da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski i da Hrvatska nije posezala ni za čijim teritorijem. Dapače, u Deklaraciji piše da ona obvezuje sve državne dužnosnike i one koji su u prilici promicati istinu o Domovinskom ratu da to i čine. Treća važna činjenica je da je '95. potpisana deklaracija o zajedničkoj suradnji između Hrvatske i Bosne i Hercegovine koja se poziva na sporazum o prijateljstvu i suradnji iz 1992. Potpisali su je predsjednik Tuđman, gospodin Alija Izetbegović, ali i gospodin Zubak i Silajdžić. Prema tome, to su povijesne činjenice', poručila je premijerka Kosor prije mise zadušnice za pokojnog poljskog predsjednika u crkvi Sv. Marka u Zagrebu.

'Vlada pozdravlja svaki poklon svakoj žrtvi. Svaka žrtva zaslužuje pijetet i to su činjenice, ali ne smije zaboraviti činjenicu da je Hrvatska zbrinjavala stotine i stotine tisuća izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, dakle i Bošnjaka, ne pitajući nikoga za ime i prezime i snoseći taj trošak u potpunosti iz hrvatskog državnog proračuna. Mislim da na to možemo biti osobito ponosni', nadodala je Kosor.

Na pitanje smatra li da je izjava predsjednika Josipovića štetna, Kosor je odgovorila: 'Ja sam svoje rekla. Svatko od nas obnaša dužnost i tko kreira ili sukreira vanjsku politiku mora voditi računa o ovim činjenicama. Dakle, Hrvatska nikada nije vodila agresorski rat i hrvatska politika nikada nije bila agresorska politika.'

Iako bi Vlada s Josipovićem trebala sukreirati vanjsku politiku, Kosor je poručila da je predsjednik s njom nije kontaktirao po ovom pitanju, ali je nadodala da će ga, kada se vrati s puta, zamoliti za jedan razgovor i na ovu temu.