NOVA GENERACIJA LIJEKOVA

Eksperimentalna imunoterapija udvostručila preživljavanje oboljelih od raka pluća

18.05.2015 u 16:08

Bionic
Reading

Eksperimentalna imunoterapija koju je razvila farmaceutska tvrtka Roche udvostručila je izglede za preživljavanje oboljelih od raka pluća s najvišim razinama specifičnih biomarkera, pokazalo je kliničko ispitivanje novog lijeka

Lijek koji se vodi kao MPDL3280A pripada novoj generaciji lijekova koji pomažu imunosnom sustavu da uništi rak blokiranjem bjelančevina PD-1 ili PD-L1 koje koriste tumori kako bi izbjegli obrambeni sustav tijela.

Roche, za razliku od konkurenata, koristi vlastite metode mjernja razine PD-L1 kod pacijenata kako bi utvrdio kojim će pacijentima najviše koristiti to liječenje.

Privremeni rezultati kliničkog ispitivanja, koje je u srednjoj fazi, na 287 pacijenata koji su ranije liječeni zbog nemikrocelularnog raka pluća pokazali su da je imunoterapija smanjila rizik smrti za 53 posto kod onih s najvišim vrijednostima biomarkera u odnosu na one liječenje kemoterapijom.

Viša stopa preživljavanja uočena je i kod pacijenata s nižim razinama PD-L1, iako razlika nije bila toliko dramatična.

Voditeljica jedinice Genentech u Rocheu Sandra Horning kaže kako je uzbudljivo što vide da se 'biologija, koju su istraživali, u stvarnosti potvrđuje u kliničkom ispitivanju'.

Imunoterapiju su bolesnici dobro podnosili iako veći broj pacijenata imao dišne probleme no kemoterapija je imala sveukupno više negativnih nuspojava.

Američka uprava za hranu i lijekove dala je lijeku MPDL3280A, kojeg se ispituje za liječenje niza različitih karcinoma, status terapije 'koja može predstavljati prekretnicu' u liječenju.

Vodeće svjetske farmaceutske tvrtke intenzivno rade na istraživanju nove moćne metode imunoterapije malignih bolesti poput leukemije ili limfoma kreiranjem prekidača koji će štititi zdrave stanice tijekom 'napada' na tumorske stanice.

U okviru imunoterapije, koja je u fazi kliničkih ispitivanja, imunosne stanice pacijenta genetski se modificiraju tako da mogu prepoznati i napadati tumorske stanice. Ta vrsta liječenja CAR T stanicama, genetski modificiranim bijelim krvnim stanicama koje sadrže antitijela za stanice raka, kod pacijenata za koje nisu više postojale nikakve druge metode liječenja dovela je u nekim slučajevima i do potpunog nestanka tumora, kod nekih i na dulje vrijeme.

CAR T stanice kruže godinama po organizmu neprestano tražeći tumorske stanice, no uočene su i teške nuspojave.

Kod trećine pacijenata kojima se daju CAR T stanice pojavljuju se teške upalne reakcije i vrućice opasne po život zbog toga što modificirane T stanice tako brzo uništavaju toliko tumorskih stanica. Drugi razlog za zabrinutost je taj što T stanice koje napadaju čvrste tumore poput onih na plućima ili bubrezima mogu neselektivno napadati i zdrave stanice koje sadrže iste proteine koji su meta antitumorske terapije.

Kao rezultat toga neke farmaceutske tvrtke rade na ugrađivanju prekidača odnosno mogućnosti samouništenja CAR T stanica u slučaju pojave ozbiljnih nuspojava ili u slučaju da napadnu zdravo tkivo. Ti prekidači su dodatni receptori na CAR T stanicama na koje se utječe drugim lijekovima.

Odobrenje nove terapije za liječenje tumora krvi očekuje se najranije za tri ili četiri godine a odobrenje za takvo liječenje čvrstih tumora i koju godine više.

Intrexon Corp i Cellectis SA među vodećim su tvrtkama koje rade na stvaranju prekidača.

Postojanje takvih prekidača ohrabrilo bi znanstvenike na odlučnije testiranje liječenja solidnih tumora T stanicama. 'Cilj je da budu učinkovite za karcinome za koje nemamo dobre terapije poput karcinoma gušterače, jajnika, raka, glave i vrata', kaže Glimcher.