'SRPSKA MAJKA'

Dokumentarac o Ceci digao prašinu u Srbiji. Njezini odvjetnici prijete tužbom, kolege šute kao zaliveni, svi osim Karleuše: 'Ne želim sudjelovati u bolnom padu te žene, ali ga je zaslužila'

14.07.2021 u 11:07

Bionic
Reading

U okviru dokumentarnog serijala 'Junaci doba zlog', što tematizira javne osobe koje je iznjedrio režim Slobodana Miloševića u 1990-ima, a i dandanas djeluju na društvenoj sceni Srbije, na televiziji N1 u utorak navečer emitirana je epizoda o folk pjevačici i bivšoj supruzi ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana, Svetlani Ražnatović Ceci. Epizoda pod naslovom 'Srpska majka' privukla je veliku pozornost javnosti zbog činjenice da su Cecini odvjetnici pokušali unaprijed spriječiti njezino emitiranje, pozivajući se na zaštitu lika i djela pjevačice

Autorica epizode, kao i cijelog serijala, je Jovana Polić, novinarka koja se u drugim nastavcima ovog serijala bavila figurama poput aktualnog predsjednika srpskog parlamenta Ivice Dačića ili ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina. Njihovu ulogu film pokušava rasvijetliti kroz svjedočanstva brojnih srpskih novinara aktivnih u tom periodu, poput Slaviše Lekića, Tamare Skrozze ili Vojislava Tufegdžića.

Epizoda s Cecom fokusira se na nekoliko prijelomnih događaja iz njezine karijere, kao što su pucnjava u kultnom beogradskom klubu Stupica nakon proslave rođendana pjevačice 2001. godine. U toj pucnjavi sudjelovao je i Milorad Ulemek Legija, nekadašnji zapovjednik Arkanove Srpske dobrovoljačke garde, kasnije i Jedinice za specijalne operacije srpske policije, koji je 2005. osuđen za niz zlodjela, među ostalim sudjelovanje u ubojstvu Zorana Đinđića. Dokumentarac preko Legije dokazuje povezanost Cece i Zemunskog klana, kriminalne organizacije na čijem je čelu bio Dušan Spasojević Šiptar, a koja je - među ostalim, po Legijinom nalogu - izvršila niz ubojstava kao osvetu za ubojstvo Cecinog supruga i ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.

Film se osvrće i na Cecino uhićenje 2003., kad je u akciji Sablja privedena provevši u pritvoru 121 dan, od čega je 10 dana štrajkala glađu. Novinar Vuk Cvijić podsjeća kako je istragu u toj akciji vodio Dragan Karleuša, otac pjevačice i ponajveće Cecine estradne suparnice Jelene Karleuše. Policija je tada pronašla nakit i novac pripadnika Zemunskog klana koji je navodno skrivan u njezinom beogradskom domu nedaleko od stadiona Crvene zvezde, a u kojem je navodno otkrivena i slika cijenjenog francuskog impresionista Renoira.

Konačno, dokumentarac baca svjetlo na period od 2010. do 2012., kad je Ceca prvo održala niz koncerata u Australiji (svi su mislili da je pobjegla iz Srbije), e da bi nakon sudske nagodbe platila milijun i pol eura i godinu dana živjela u kućnom pritvoru s nanogicom. Zauzvrat, obustavljena je istraga protiv nje zbog financijskih malverzacija prilikom prodaje deset nogometaša Obilića, kluba koji su u devedesetima preuzeli ona i Arkan.

Izvor: Društvene mreže / Autor: JSP produkcija/N1

Posebna narativna nit bavi se Cecinom estradnom karijerom, pa film podsjeća kako ju je s Arkanom upoznao Oliver Mandić na proslavi osnivanja paravojne formacije u Erdutu. Ratni zločinac uložio je ozbiljan novac u Cecinu karijeru, o njihovoj svadbi izvještavali su CNN i New York Times, a film podsjeća i kako je Arkan na brojne načine sabotirao karijeru najveće Cecine konkurentice s početka devedesetih Dragane Mirković.

Inače, Cecini su odvjetnici pokušali stopirati objavu filma prije njegova emitiranja, priprijetivši da će u ime zaštite lika i djela pjevačice biti primorani pokrenuti odgovarajuće sudske postupke. Autorica Jovana Polić uzvratila je time da nitko u bilo kojem demokratskom društvu na svijetu ne može očekivati 'zaustavljanje' slobode govora i medijskih sloboda. 'Ceca je umišljena veličina koja se osjeća toliko moćno da trenira bahatost na novinarima i medijima, a u tome uvijek ima zaštitnika. Trenutno je to predsjednik Srbije Aleksandar Vučić', rekla je Polić.

  • +16
Jelena Karleuša nedavno se javno cijepila protiv koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Znakovito je to da su Cecine kolege s estrade listom odbile sudjelovanje u emisiji, a pjevačica Jelena Karleuša jedina je ponudila obrazloženje: 'Odbila sam sudjelovati u emisiji jer ja o tome javno govorim već 20 godina, a narod je tek sada otvorio oči i shvatio tko je ta žena. Ona je najveća sramota srpskog naroda jer ju je narod nazvao ‘srpskom majkom’, a ona je bila sve samo ne majka. Bliska suradnica ubojica, otmičara, ratnih zločinaca, ubojica premijera. Sada kada je nebitna, ne želim sudjelovati u bolnom padu te žene. Ali svakako ga je zaslužila', izjavila je Karleuša.

U tom tonu su i prve javne kritike emisije što stižu od pripadnika mlađe generacije, javnih osoba koje oslobođene stega vremena ponovno valoriziraju Cecin utjecaj na estradu. Spisateljica i medijska stručnjakinja Marija Ratković tako se na Twitteru pita: 'Je li emisija o Ceci donijela bilo koje novo saznanje, i ako da, koje? Meni ne smeta da netko radi emisiju o Ceci, ali sve druge emisije nisu bile ni približno zanimljive dok se nije dotakla najpopularnija pjevačica, a to je takav zicer da ne želim biti klik. Ceca je imala ime i prije politike, svi ostali ništa i tako će ostati. I ne, ne branim Cecu, samo mrzim lešinarenje, a ona je jedina od svih odgovarala. Mnogi nikad nisu i neće, pa se o tome brinite. U profesionalnom životu želim čuti njenu priču, a ne jeftine interpretacije. I Oliver (Mandić, prim.aut.) i Baja Mali Knindža i Thompson - junaci koje nitko ne dira', komentira Ratković.