NEOSTVARENA NADA PROEUROPSKE SRBIJE

Strmoglav pad Čede Jovanovića: Rušio je Miloševića na ulici, a danas ga na TV-u ponižava Ceca. Nakon izbornog debakla od Vučića žicao fotelju, a dobio – upalu pluća

03.07.2020 u 23:34

Bionic
Reading

Nekadašnji lider srpske opozicije i čelnik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović hospitaliziran je ovih dana u Beogradu zbog upale pluća i još uvijek čeka rezultate testiranja na koronavirus. Jovanović je završio u bolnici tjedan dana nakon što je kao predstavnik izborne liste Koalicije za mir na parlamentarnim izborima u Srbiji osvojio samo 0,3 posto glasova. Iako nije imao razloga za slavlje, pridružio se srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću u proslavi izborne pobjede njegove Srpske napredne stranke, u čijem se stožeru, prema insajderima, pojavio u nadi da će 'nažicati' neku od pozicija u budućoj srpskoj vladi. Iako ga bolest i neuvjerljiv izborni rezultat u tome trenutno priječe, Jovanović ne odustaje od vrha politike u Srbiji, u kojoj je nekad slovio kao velika nada srpske oporbe i protivnik nacionalizma, a tportal donosi njegov osebujan politički portret

Dodvoravanje izbornim pobjednicima, koji su uz to politički protivnici, nije rijedak slučaj, a najnoviji primjer toga onaj je Čedomira Jovanovića. Iako je na nedavnim parlamentarnim izborima doživio potpun debakl, nekad popularni Čeda požurio je nakon Vučićeve izborne pobjede u stožer naprednjaka, u kojem se, prema pisanju tamošnjih medija, istinski radovao sa srpskim predsjednikom i njegovim nacionalkonzervativcima.

Mnogi smatraju da će Jovanović uspjeti iskamčiti od Vučića neku funkciju u budućoj vladi s obzirom na to da čelnik LDP-a u posljednje vrijeme otvoreno podržava politiku naprednjaka, iako je u oporbi. Jovanovićeve nade u osiguravanje političke pozicije prisnažio je i Vučić izjavivši da će o formiranju vlade razgovarati i sa strankama koje nisu prešle prag. Podsjetimo, SNS će u srpskom parlamentu imati 192 mandata, dok Čedin LDP ostaje bez mjesta u skupštini Srbije.

Autor izjave 'neka nas vode najskromniji' i 'skromne' ocjene da 'Srbija ima dva i pol političara – Vučića, Dačića i mene!' i ranije je bio dio mnogih političkih drama u našem susjedstvu, a što ne čudi jer je riječ o diplomiranom dramaturgu koji je uvijek negdje pri vrhu srpske politike u koju je ušao kao 25-godišnji organizator studentskih prosvjeda što su se održavali protiv režima Slobodana Miloševića od studenog 1996. do veljače 1997. godine. Njegovu političku inicijativu prepoznaje Demokratska stranka, kojoj se Jovanović na poziv pridružuje 1998. godine, kada počinje i njegov strelovit politički uspon.

Specijalni pregovarač s Miloševićem

Oporba u Srbiji tih godina još uvijek nema dovoljnu snagu za rušenje Miloševićeva režima, što dolazi tek nakon NATO-vog bombardiranja u proljeće 1999. i formiranja Demokratske opozicije Srbije (DOS). Već u rujnu iduće godine DOS pobjeđuje na saveznim predsjedničkim i lokalnim izborima u Srbiji, no Milošević odbija priznati poraz. Stoga izbijaju masovni prosvjedi, a 5. listopada režim balkanskog krvnika svrgnut je zauzimanjem parlamenta i zgrade državne televizije u Beogradu. Krajem prosinca iste godine na izvanrednim izborima za srpsku skupštinu DOS osvaja 176 zastupničkih mjesta u parlamentu i, prema dogovoru unutar DOS-a, Demokratska stranka preuzima vladu Srbije kojom predsjeda Zoran Đinđić.

Čedomir Jovanović u siječnju 2001. postaje parlamentarni zastupnik i šef DOS-ove zastupničke skupine u Narodnoj skupštini Srbije, a u ožujku iste godine vrh tadašnje srpske politike šalje ga kao posebnog pregovarača s Miloševićem prilikom njegova dramatičnog uhićenja. Dvije godine kasnije Jovanović je nakon ubojstva premijera Đinđića imenovan potpredsjednikom vlade zadužen za europske integracije i koordinaciju reformi kojima je novi premijer Zoran Živković pokušavao privući Srbiju što bliže Europi nakon desetak izgubljenih godina.

  • +9
Burna karijera Čedomira Jovanovića Izvor: EPA / Autor: SASA STANKOVIC

No već 2005. godine Jovanović napušta Demokratsku stranku i osniva LDP, a koji na izborima dvije godine kasnije uspijeva ući u parlament s osvojenih 15 zastupničkih mjesta. Njegova stranka podržava ga u nastojanjima da postane najmlađim predsjednikom Srbije na predsjedničkim izborima 2008., ali osvaja samo 5,3 posto glasova. Izborni poraz ga ne obeshrabruje pa Jovanović sve svoje snage preusmjerava na izvanredne parlamentarne izbore iste godine, na kojima LDP osvaja 13 zastupničkih mjesta.

Luksuzan život i poneka 'duvka'

Nakon parlamentarnih izbora 2012. godine također je biran za narodnog zastupnika i šefa zastupničke grupe LDP-a, a već dvije godine kasnije na novim parlamentarnim izborima LDP nije prešao prag. Dvije godine kasnije slijede još jedni izbori na kojima Jovanović ponovno postaje zastupnik, ali ovaj put u okviru koalicije s Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka i Socijaldemokratske stranke (SDS) Borisa Tadića.

Sveprisutnost u političkom životu Srbije Jovanoviću je donijela i luksuz o kakvom prosječni Srbi mogu samo sanjati, no on redovito izbjegava pojasniti odakle mu novac, primjerice za džip koji vrijedi oko 50.000 eura. O nekim navikama zlatne mladeži poput droge Jovanović je djelomično progovorio tijekom gostovanja kod Aleksandra Stankovića prije tri godine, kada su gledatelji HRT-a poručili sugovornicima da obrišu nosove. Voditelj 'Nedjeljom u 2' tom prilikom priupitao je Jovanovića šmrče li kokain, na što je političar odgovorio da je probao samo marihuanu. Teže droge ga, priznao je u stilu američke glumice i aktivistkinje Jane Fonda, plaše, za razliku od medija u kojima često gostuje.

Iako posljednjih godina gubi popularnost koju je imao u mladosti, Jovanović je i nadalje sveprisutan u medijima putem kojih odašilje svoje proeuropske stavove, a koje mnogi u Srbiji ne prihvaćaju. Jovanović je naime jedini značajniji srpski političar koji je javno podržavao neovisnost Kosova, što su mu mnogi Srbi trajno zamjerili, a jedan je i od rijetkih srpskih političara koji je okarakterizirao Republiku Srpsku kao genocidnu tvorevinu te se poklonio žrtvama Srebrenice.

Proeuropski štovatelj Vučića u klinču s Cecom

Iako izaziva bijes najtvrdokornijih srpskih nacionalista gdje god se pojavi, Jovanović se rado odaziva na pozive televizijskih kuća te gostuje s ikonama nacionalističke Srbije poput Svetlane Cece Ražnatović, turbofolk pjevačice i udovice ubijenog ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.

Nakon 17 godina izbjegavanja svjetla javnosti Ceca se početkom svibnja odazvala pozivu vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića da gostuje u gledanoj emisiji 'Hit tvit' s Jovanovićem, a on je objeručke prihvatio televizijsko sučeljavanje, za koje su gledatelji i prije emitiranja pretpostavljali da će rezultirati skandalom.

Izvor: Društvene mreže

Gledatelji su bili u pravu jer su emisiju obilježile Cecine i Čedine međusobne provokacije, a situacija je došla na rub kontrole nakon što se u zadnjim minutama uključio i Mitrović. Riječ je, naravno, bila o uhićenjima u okviru akcije Sablja nakon Đinđićeva ubojstva, zbog čega je i pjevačica, povezana s nositeljima organiziranog kriminala u Srbiji, i sama završila iza rešetaka.

Nakon što je optužila Jovanovića za neosnovano uhićenje u optužbama joj se pridružio Mitrović te je Jovanoviću uživo 'skresao u lice' kako zna da je bio prijatelj s Đinđićevim ubojicama. Ceca je pak pri demonstrativnom izlasku iz televizijskog studija poručila Čedi 'neka se srami', ali njega to, sudeći prema snimci, nije osobito pogodilo. Vjerojatno ga neće pogoditi ni optužbe da kao oporbenjak i pristaša europske Srbije 'šuruje' i s Vučićem, kojeg hvali gdje god stigne, a sve kako bi se održao u politici u kojoj je sve moguće, osobito na ovim prostorima.