previranja u sdp-u

Dobije li Bernardić podršku Glavnog odbora, slijedi obračun s kritičarima

27.09.2017 u 19:57

Bionic
Reading

Davor Bernardić, dojam je nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva, ima podršku stranke da i dalje ostane na čelu SDP-a. No hoće li se takav scenarij ponoviti i na subotnjoj sjednici Glavnog odbora, nije sasvim jasno

Glavni odbor SDP-a, koji će se održati u subotu, mogao bi biti mjesto na kojem će se održati konačni obračun u glavnoj oporbenoj stranci. Sukobi između predsjednika Davora Bernardića i onih koji kritiziraju način na koji vodi SDP potresaju tu stranku već mjesecima, no puklo je nakon što ga je u javnosti kritizirao potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Nakon što je Grbin spomenuo i pitanje povjerenja predsjedniku stranke, a po tom pitanju oglasio se i krapinsko-zagorski SDP, koji vodi Siniša Hajdaš Dončić, Bernardić je odlučio presjeći i na sjednici Predsjedništva zatražio je izjašnjavanje o nepovjerenju, no gotovo svi su ga podržali da i dalje vodi stranku. Iznimka su bili Peđa Grbin i Bojan Glavašević, koji se nisu htjeli izjašnjavati, a nedostajao je i glas Biljane Borzan, koja nije bila na sjednici.

Kako je pojasnio Grbin, nije se želio izjašnjavati jer Predsjedništvo nema statutarne temelje za odlučivanje o predsjedniku. I doista, prema Statutu nepovjerenje predsjedniku stranke može izglasati samo Glavni odbor ili Konvencija. Činjenica da je Bernardić dobio podršku na Predsjedništvu stvar je dojma.

Podržava li SDP svog predsjednika, stoga će biti jasnije u subotu, kada će Glavni odbor, na inicijativu samog Bernardića, glasati o povjerenju njemu. Hoće li to biti javno ili tajno glasanje, bit će odlučeno na samoj sjednici. Do sada je Bernardić imao većinu u Glavnom odboru, no hoće li je imati i u subotu, tek će se vidjeti. S obzirom na to da je na Predsjedništvu dobio podršku članova koji su ujedno predsjednici županijskih organizacija, moglo bi se zaključiti da će i u subotu dobiti podršku članova Glavnog odbora koji dolaze iz tih županija. Međutim, pojedini SDP-ovci nam kažu kako se omjer snaga ipak malo promijenio te da se podrška Bernardiću u Glavnom odboru smanjila. Da Bernardić ne može odmah proglasiti pobjedu, pokazuje i primjer Slavka Linića. Naime, iako je tadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović u većini odluka imao gotovo jednoglasnu podršku Glavnog odbora, izbacivanje Linića na tom je tijelu tijesno prošlo.

  • +19
Predsjedništvo SDP-a Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva ipak nije prihvaćen dio iz zaključaka krapinsko-zagorskog SDP-a da Glavni odbor dopuni dnevni red nadolazeće Konvencije točkom glasanja o povjerenju predsjedniku stranke, no dnevni red se uvijek može dopuniti i na samoj Konvenciji.

Dobije li Bernardić podršku na Glavnom odboru u subotu, imat će i otvorene ruke da se obračuna s kritičarima. Sinoć je Predsjedništvo zaključilo da su neki pojedinci svojim nastupima nanijeli štetu stranci, a pritom su naglašeni istupi Milanke Opačić i Miranda Mrsića. No zasad nisu sankcionirani jer za njihovo isključenje Bernardić još uvijek nema podršku većine.

Hoće li oni biti isključeni iz stranke ili sankcionirani na drugi način, bit će poznato tek na sljedećoj sjednici Predsjedništva. Naime, Predsjedništvo je prihvatilo prijedlog krapinsko-zagorskog SDP-a da se o disciplinskim mjerama raspravlja tek nakon Glavnog odbora i tek kada se vidi ima li ili ne Bernardić podršku.

  • +51
Sva lica Davora Bernardića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Kakve bi sankcije mogle biti, za kritičare još uvijek nije jasno. Iz razgovora s nekim SDP-ovcima doznajemo da bi Milanka Opačić i Mirando Mrsić mogli biti isključeni iz stranke, dok je druga priča s Peđom Grbinom. Naime, Grbinu u korist ide to što je potpredsjednik SDP-a, a time je i u drugačijoj poziciji od Opačić i Mrsića, koji nemaju stranačke funkcije.

Spekulira se da možda i nitko ne bude izbačen jer bi izbacivanje Opačić i Mrsića moglo raskoliti Klub zastupnika SDP-a. Gotovo je sigurno da bi dvojac u Saboru za sobom mogao povući još neke zastupnike koji nisu zadovoljni predsjednikom stranke, a pitanje je isplati li se glavnoj oporbenoj stranci ulaziti u takav rizik i funkcionirati s krnjim klubom do sljedećih parlamentarnih izbora za tri godine.