VRIJE U SDP-U

Počelo je: Hajdaš Dončić povukao prvi potez prema Bernardićevoj smjeni

26.09.2017 u 12:55

Bionic
Reading

Dok se Predsjedništvo SDP-a priprema za poslijepodnevnu sjednicu na kojoj bi se kao točka moglo naći i izbacivanje Milanke Opačić i Miranda Mrsića iz stranke, neki nisu zaboravili ni pitanje povjerenja njezinu šefu Davoru Bernardiću. U tom smjeru udarac je zadao krapinsko-zagorski SDP, na čijem je čelu Siniša Hajdaš Dončić

O situaciji u stranci jučer se razgovaralo i u krapinsko-zagorskom SDP-u, na čijem je čelu Siniša Hajdaš Dončić.

Kako doznajemo, krapinsko-zagorski SDP, jedna od najsnažnijih lokalnih organizacija socijaldemokrata, donio je nekoliko zaključaka. Tako su najoštrije osudili neprimjerene istupe u javnosti članova SDP-a, koji nanose štetu toj stranci. U krapinsko-zagorskom SDP-u smatraju da se interni problemi trebaju riješiti isključivo na stranačkim tijelima, a da su teme poput konzervativne revolucije, Agrokora, kurikularne reforme te povećanja broja državnih dužnosnika one oko kojih se SDP-ovci trebaju okupiti.

No zanimljiviji je zaključak koji se tiče samog Bernardića. Naime krapinsko-zagorski SDP predložio je da Glavni odbor stranke, koji će zasjedati u subotu, tajnim glasovanjem odluči hoće li se na predstojećoj izvještajnoj konvenciji raspravljati i o povjerenju predsjedniku stranke.

Tek nakon rasprave o tome na Glavnom odboru, smatra krapinsko-zagorski SDP, Predsjedništvo može utvrđivati odgovornost za nanošenje štete ugledu stranke te o pokretanju disciplinskog postupka protiv onih koji su joj svojim istupima nanijeli štetu.

Kada će točno doći do izvještajne konvencije, još uvijek nije jasno. Ona, prema stranačkom Statutu, mora biti održana do kraja godine, a sada se spominje početak prosinca. Kako doznajemo, o konvenciji bi se moglo raspravljati već na današnjoj sjednici Predsjedništva jer je potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin zatražio dopunu dnevnog reda s tom točkom.

Iako je izvještajna konvencija predviđena za kraj godine, ona bi se lako mogla pretvoriti u izbornu. Naime još uvijek se može zatražiti dopuna dnevnog reda pitanjem povjerenja predsjedniku, a tada o njegovoj smjeni glasuju delegati konvencije.

  • +9
Glavni odbor SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Damjan Tadic / CROPIX