ZAVRŠENA SJEDNICA

Zasad nitko nije izbačen iz SDP-a, Grbin tužan napustio Predsjedništvo

26.09.2017 u 19:12

Bionic
Reading

Završila je sjednica Predsjedništva SDP-a, koja je započela u 17 sati nakon gotovo pet punih sati zasjedanja. Konačan rasplet krize u SDP-u trebao bi se dogoditi u subotu na Glavnom odboru gdje će biti predložena rasprava o povjerenju Davoru Bernardiću.

Predsjednik stranke Davor Bernardić pojavio se ispred sjedišta stranke nešto prije 19 sati kako bi izvijestio o tome što se događa na predsjedništvu.

'Dali su mi jednoglasno povjerenje', izjavio je Bernardić.

Već na samom početku sjednice je inicirao raspravu o svom povjerenju. Dobio je podršku svih osim Peđe Grbina i Bojana Glavaševića koji se nisu htjeli izjašnjavati.

Bernardić je rekao da će pitanje svog povjerenja pokrenuti i na Glavno odboru stranke koji zasjeda u subotu.

Na pitanje kako će on osobno glasati o zahtjevu zagrebačkog SDP-a da se iz stranke isključe Milanka Opančić i Mirando Mrsić nije želio odgovoriti.

'Dozvolite da takve stvari raspravimo unutar stranke', naglasio je Bernardić. Podrška predsjedništva koje je dobio prema stranačkom statutu ne znači puno jer ovlasti izglasavanja nepovjerenja šefu stranke imaju samo Glavni odbor i konvencija.

  • +19
Predsjedništvo SDP-a Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Peđa Grbin: Tužan sam jer se nije raspravljalo o radu predsjednika

Peđa Grbin je izašao prije kraja sjednice Predsjedništva SDP-a i rekao da se nije htio izjašnjavati o povjerenju šefu stranke jer pitanje povjerenja nije statutarna obaveza predsjedništva već Glavnog odbora ili konvencije.

'Ja sam tužan što nijednom riječju nismo raspravljali o radu predsjednika u ovih devet mjeseci niti se on osvrnuo na pad rejtinga stranke i svog osobnog rejtinga. Jedino se raspravljalo o odgovornosti nekih drugih pa i mene za narušavanje ugleda stranke', kazao je Grbin nakon izlaska sa sjednice predsjedništva stranke.

S predsjedništva je otišao jer je predložio da se osim o isključivanju Milanke Opačić i Miranda Mrsića raspravlja i o njegovom isključenju pa u toj raspravi nije želio raspravljati.

Rajko Ostojić: Nitko nije izbačen iz SDP-a

Predsjedništvo je, rekao je novinarima po završetku sjednice potpredsjednik stranke Rajko Ostojić jednoglasno zaključilo da su Opačić i Mrsić svojim izjavama i istupima nanijeli veliku štetu stranci, a o disciplinskim mjerama protiv njih i evenutualno nekih drugih članova SDP-a raspravljat će se na sljedećoj sjednici Predsjedništva. Upitan zašto danas nije došlo do isključenja i da li je to zbog toga što šef stranke nema podršku većine predsjedništva za takav potez Ostojić je kazao da isključenje danas nitko nije ni predložio.

KRIZA U SDP-U

Hajdaš Dončić: Bernardić je dobio moju potporu da se testira pred Glavnim odborom

Siniša Hajdaš Dončić je za Dnevnik Nove TV izjavio da njegova potpora predsjedniku Bernardiću na Predsjedništvu SDP-a znači da je dobio legitimitet da iziđe pred Glavni odbor i postavi postavi pitanje pred članove da li su za to da se dnevni red dopuni točkom o pitanju povjerenja predsjedniku kako bi se konačno stavila točka na to pitanje. Odgovarajući na pitanje ima li predsjedničkih ambicija Hajdaš Dončić je kazao da je imao da bi se bio kandidirao.