ZA I PROTIV SMJENE

Otkrivamo kako SDP-ovi teškaši dišu po pitanju Bernardića: Je li ostao sam?

21.09.2017 u 13:57

Bionic
Reading

Iako u SDP-u već mjesecima vrije i sve je više članova koji nisu zadovoljni situacijom u stranci, bunt je kulminirao u utorak na sjednici Kluba zastupnika, kada su između predsjednika stranke Davora Bernardića i kritičara pale i teške riječi. Da Bernardić treba otići sada poručuje i potpredsjednik stranke Peđa Grbin, no još uvijek ima onih koji ga brane

Među prvima je još početkom godine s kritikama na račun predsjednika stranke krenuo Mirando Mrsić. Već nakon prvog kruga lokalnih izbora, kada se vidio loš rezultat SDP-a u Zagrebu, Bernardiću je poručio 'honeymoon is over' i zatražio promjene u načinu vođenja stranke.

Javni sukob Mrsića i Bernardića punio je krajem svibnja i početkom lipnja stupce novina, a nakon drugog kruga lokalnih izbora Mrsić je i otvoreno zatražio da Bernardić ode.

Predsjednikom stranke nije bila zadovoljna ni Milanka Opačić, koja je saborski mandat započela kao potpredsjednica Sabora. Nakon lokalnih izbora prvi put je javno i progovorila.

Bernardić postao predmet ismijavanja

'Nažalost u zadnjih šest mjeseci mi smo stranka koja iz mjeseca u mjesec gubi na rejtingu. To je zabrinjavajuće i mislim da Davor Bernardić, koji je postao veliki predmet ismijavanja na društvenim mrežama, mora razmisliti je li sposoban i dalje voditi SDP ili ne', rekla je Opačić u lipnju. Nedugo nakon toga smijenjena je s mjesta potpredsjednice Sabora, a sličnu sudbinu doživio je Mirando Mrsić, koji je maknut s mjesta predsjednika saborskog Odbora za rad.

  • +16
Milanka Opačić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Još oštrija Opačić je bila ovaj tjedan nakon burne sjednice Kluba zastupnika. 'Svi oni koji su glasali za Bernardića su očito prevareni. On je u predizbornoj kampanji govorio da će svi ljudi biti dobrodošli. Koliko vidimo, on nastoji sada napraviti ne stranku, nego sektu svojih prijatelja', poručila je Opačić.

Ostojić poručio: Laž ostaje laž

U kakvoj-takvoj kohabitaciji mjesecima su bili i Bernardić i njegov protukandidat iz unutarstranačkih izbora Ranko Ostojić. Unatoč kritikama, Bernardić je Ostojića poveo sa sobom na putu u London u veljači, no to nije spriječilo bivšeg ministra unutarnjih poslova da nakon lokalnih izbora osnuje svoju udrugu Pozitiva, koji mnogi vide kao jednu od SDP-ovih frakcija. Ostojić u javnosti nije pretjerano kritizirao stranačko vodstvo, no nakon ovotjednog Kluba zastupnika na svom je Facebooku jasno rekao što misli. 'Izašao sam sa sastanka, ali ne iz SDP-a ili onog sto je od njega preostalo. Otići ću kad to odluče oni koji su me i izabrali. Znam samo da laž i kad je tisuću puta ponoviš ostaje laž', napisao je Ostojić, a jučer podržao i nastup Peđe Grbina na Novoj TV.

Među onima koji više nemaju nijednu funkciju u stranci, a na početku godine još je bio jedan od predsjednika županijskih organizacija SDP-a, je Ivan Klarin, koji je već na unutarstranačkim izborima krenuo u borbu protiv Bernardića, optuživši ga da je lažirao potpise za kandidaturu. Klarin je nekoliko puta javno rekao da Bernardić mora otići.

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin mjesecima nije komentirao način vođenja SDP-a ili bi tek uputio blagu kritiku, no zbog vrludanja stranke po pitanju istražnog povjerenstva za Agrokor 'pukao mu je film'. Grbin je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika saborskog Odbora za Ustav, a nakon burne sjednice Kluba zastupnika, koju je u jednom trenutku napustio, odlučio je reći što sve misli o Bernardiću i stanju u stranci. U razgovoru za Novu TV ocijenio je da Bernardić loše vodi stranku i to čini 'u jednom uskom krugu ljudi', prevenstveno u kontaktu s Rajkom Ostojićem i Zlatkom Komadinom.

  • +2
Sastanak Predsjedništva SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Dečko koji obećava postao predsjednik koji zabrinjava

Među one koji ne podržavaju Bernardića ovih dana javno se svrstao i Željko Jovanović, koji je u nekoliko navrata čak i branio Bernardića od kritika Miranda Mrsića.

'Bernardić je od dečka koji obećava vrlo brzo postao predsjednik koji zabrinjava, a sa svojim šaptačima Zlatkom Komadinom i Rajkom Ostojićem vodi SDP nepovratno u političku marginalnost. Sad je svima kojima je SDP i socijaldemokracija na prvom mjestu jasno da SDP treba novo vodstvo u kojem ne vidim ni Bernardića ni Komadinu ni Ostojića. Po meni nove lidere zajedno predstavljaju Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić', poručio je Jovanović za Novi list.

  • +51
Sva lica Davora Bernardića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Ima li onih koji još uvijek podržavaju Bernardića?

Iako ima još onih koji neslužbeno kritiziraju Bernardića, još uvijek nisu svi spremni to izreći javno. Jednako tako ima i onih koji ga podržavaju, ali su svjesni da u nastupima nije najbolji i da stranka ne ide u dobrom smjeru.

Među onima koji čvrsto stoje uz Bernardića je i drugi potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina. Mnogi upravo od njega očekuju da pokuša izvršiti pritisak na Bernardića i nagovori ga da se povuče s čelnog mjesta stranke. No, kako su nam prepričali neki od zastupnika, Komadina je na sjednici Kluba zastupnika žustro napadao Bernardićeve kritičare. Nakon prozivke Milanke Opačić, Komadina je u srijedu poslao poruku i njoj i ostalim članovima stranke.

Komadina je pozvao SDP-ovce da rade u interesu stranke umjesto da rovare u stranci i pune medijske stupce sa stvarima koje štete stranci. To jednostavno nije pristojno, istaknuo je potpredsjednik stranke.

Zlatko Komadina predstavio svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Iako u zadnje vrijeme ne istupa u javnosti, a nije se oglasio ni o zadnjim previranjima u SDP-u, Bernardiću leđa još uvijek drži i potpredsjednik stranke Rajko Ostojić. On ga je u nekoliko navrata branio, a mnogi smatraju da upravo Ostojić i Komadina iz sjene vode stranku.

Uz Bernardića je i njegova desna ruka iz vremena zagrebačkog SDP-a, a sada glavni tajnik stranke Zvane Brumnić. Ni Brumnić se ovih dana nije oglašavao, no u kuloarima se govori da Bernardić niti jedan svoj potez ne povlači bez konzultacija s Brumnićem.

Bernardića još uvijek podržavaju i neki drugi članovi Predsjedništva poput Ivane Posavec Krivec, Domagoja Hajdukovića, Vedrana Babića i Franka Vidovića.

  • +4
Davor Bernardić Izvor: Pixsell / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Tko strpljivo gleda iz prikrajka?

Iako se očekivalo da će nakon istupa Peđe Grbina na njegovu stranu stati i šef krapinsko-zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, on se zasad suzdržava od žestokih kritika predsjednika stranke Davora Bernardića. Dapače, svoje je stranačke kolege pozvao na dijalog.

'Klub i Predsjedništvo trebaju održati zajedničku sjednicu i da probleme koji postoje, to moram priznati, pokušamo interno riješiti kroz Statut i nova izborna pravila... Ne amnestiram nikoga, ni aktualnog predsjednika ni druge kolege koji možda malo emotivno reagiraju. Većina ovog su interne stvari, a one se rješavaju u kući. Ako se ne riješe u kući, onda nam nije neka svijetla budućnost', rekao je Hajdaš Dončić, poručivši ako se ovakvo stanje nastavi da stranci prijeti raskol.

Hajdaš je, podsjetimo, na unutarstranačkim izborima podržavao Orsata Miljenića, a u završnom srazu opredijelio se ipak za Bernardića. S Bernardićem je imao malu javnu raspravu oko toga treba li predsjednik stranke biti kandidat za premijera, a najnoviji pomirljiv Hajdašev stav neki su protumačili njegovom ambicijom da i sam zasjedne na čelo stranke.

Ni na jednu stranu nije se odlučio predsjednik SDP-ovog Kluba zastupnika Arsen Bauk.

'Dužnost je svakog člana SDP-a da pomogne predsjedniku stranke da bude što bolji ili da ga se riješi ako je loš. Ja branim svakog člana stranke i njegovo pravo da iznosi stavove, i Grbina i Bernardića istovremeno. U redu je koristiti sintagmu 'mi ili oni' kad se brani politika SDP-a, ali ne i unutar stranke. Ja se javljam dobrovoljno da budem 'ili', rekao je u srijedu Bauk na HRT-u.

Najaktivniji SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras na sjednici je Kluba zastupnika stao na stranu Bernardića po pitanju ultimatuma HDZ-u, međutim, u Facebook statusu nakon sjednice kluba ipak je priznao da situacija u SDP-u nije dobra.