UŽAS HRVATSKOG ZDRAVSTVA

Četiri godine nisu bili u stanju operirati djevojčicu

07.09.2009 u 08:07

Bionic
Reading

Miroslav i Sanja Opačić iz Novih Pavljana kraj Bjelovara čekali su četiri godine da hrvatski liječnici zakažu pravi specijalistički pregled i operaciju njihovoj četverogodišnjoj kćerki. Budući da više nisu mogli gledati malenu Iris kako se pati, odveli su je Beograd gdje joj je u privatnoj klinici napravljena operacija koja je njezine roditelje stajala šest tisuća eura, što su prikupili donacijama

Malena je rođena s deformacijom spolovila te cjelokupnog mokraćnog sustava, a naši bi je liječnici nakon svake nove upale i hospitalizacije poslali kući. Godinama su ih šetali po hrvatskim bolnicama. No njezini su roditelji prošle zime, kad je malena Iris opet dobila povišenu temperaturu i završila u bolnici, izgubili povjerenje u hrvatski zdravstveni sustav. Odlučili su pomoć potražiti izvan granica Hrvatske, otkriva Jutarnji list.

Doznali su za liječnika iz Beograda i kliniku koja takve operacije radi već godinama. Zakazali su pregled u Srbiji, a ubrzo je bila dogovorena i operacija. Liječnik u susjednoj zemlji obećao je Iris jednom operacijom napraviti četiri zahvata, što je značilo rješenje njezinih zdravstvenih problema. Jedino što im je nedostajalo bio je novac.

HZZO NE ŽELI POKRITI TROŠKOVE OPERACIJE

Ali ljudi koje su putem upoznali odlučili su im pomoći. Novac su donirali glumci Goran Navojec, Vedran Mlikota, Tarik Filipović i dr, a srpski glumac Dragan Bjelogrlić roditeljima je u Beogradu osigurao smještaj. Operacija je trajala devet sati i protekla je uspješno. Iris se sada oporavlja kod kuće u Bjelovaru.

No Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odio je roditeljima pokriti troškove operacije. Ovih dana stigla im je odbijenica i od ministra zdravstva Darka Milinovića koji im je samo proslijedio pismo Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. 'Direkcija Zavoda provela je upravni postupak i 13. kolovoza ove godine donijela rješenje kojim se odbija zahtjev za upućivanje malodobne Iris na liječenje u inozemstvo zato što se predloženo liječenje može provesti u ugovornim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj', piše u dopisu koji je potpisao ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizirep.

'Četiri godine čekali smo ih da zakažu operaciju, naprave pravi pregled, pokušaju joj pomoći. Puknuo mi je film prošle zime kad su nas iz bolnice u Klaićevoj, nakon što je malena opet u njoj provela gotovo mjesec dana, poslali kući bez zakazane operacije ili barem termina kad bi se o tome razgovaralo. Upale su se rješavale, ali uzročnik nije', izjavio je 32-godišnji Miroslav.

U MATIČNOM UREDU TVRDILI DA JE DVOSPOLAC

Kad je djevojčica rođena, brzo je shvatila da nešto nije u redu. Babice su joj rekle da tako nešto još nisu vidjele.

'Brzo je došao pedijatar koji mi je objasnio da beba ima deformirano spolovilo, da joj je mokraćni mjehur izvan tijela te da joj kosti u kukovima nisu srasle', ispričala je majka Sanja.
Djevojčica rođena tijekom zimskih praznika, 29. prosinca 2004. u bolnici u Bjelovaru.

'Saznala sam tek poslije da su je trebali operirati u roku od 24 sata, ali je tek peti dan prebačena u Zagreb na operaciju. Ne znam je li to zato što su bili praznici pa nitko nije radio?! Ne razumijem da nitko nije mogao doći pomoći djetetu. Htjeli su nas poslati kući s njom u takvom stanju. Na to nismo pristali jer smo se bojali. Inzistirali smo na operaciji', kaže Sanja.

Matični ured u Bjelovaru im, kaže, mjesec i pol dana nije dao da djevojčicu upišu u knjigu rođenih. Tvrdili su da je dvospolac i nisu je htjeli upisati kao žensko dijete. Upisali su je tek kad su im iz bolnice donijeli analizu spola.

OKOLINA IH OSUĐUJE JER SU POMOĆ POTRAŽILI U SRBIJI

Prvom operacijom djevojčici je mokraćni mjehur vraćen u trbušnu šupljinu, ali operacija je izvedena tako da joj je mokraćni izlaz napravljen kraj pupka te je bila potpuno inkontinentna.

Tada nije napravljena nikakva plastika, ni mokraćni izlaz, a i mokraća se vraćala u bubrege, što je izazivalo oštećenja. Četiri godine malena je proživjela s čestim upalama. Stalno je bila po bolnicama.

Sada kada su stvar uzeli u svoje ruke i pomogli svojem djetetu imaju problema i s okolinom koja ih osuđuje jer su pomoć za svoje dijete išli potražiti u Srbiju. 'Svi nas osuđuju, susjedi nam se ne javljaju, a i rodbina nam je okrenula leđa. Ostali smo sami u ovoj borbi', požalila se Sanja Opačić