kaos u britaniji

Boris Johnson izgubio bitku u parlamentu: Zastupnicima otvorene ruke da zaustave brexit bez sporazuma, premijer traži raspisivanje izbora

03.09.2019 u 21:46

Bionic
Reading

Već u srijedu britanski će zastupnici glasati o zabrani brexita bez sporazuma nakon što su u utorak navečer izglasali preuzimanje dnevnog reda koje im omogućuje da tu točku stave na raspravu. Odmah im je odgovorio britanski premijer Boris Johnson najavivši da će na dnevni red staviti i točku raspisivanja izbora

Sa 328 glasova za te 301 glasom protiv zastupnici britanskog parlamenta izglasali su preuzimanju kontrole nad dnevnim redom u srijedu, kako bi usvojili zakon koji bi prisilio Johnsona da zatraži tromjesečnu odgodu Brexita. Čak 21 zastupnik Konzervativne stranke, kojoj je na čelu Johnson, glasao je protiv njega. Kako javlja BBC, svi oni su na rubu izbacivanja iz Konzervativne stranke. Među njima su i Nicholas Soames, unuk britanskog vođe iz Drugog svjetskog rata Winstona Churchilla i dva bivša ministra financija - Philip Hammond i Kenneth Clarke.

'Nije to dobar početak, Borise', povikao je jedan od zastupnika nakon objave rezultata.

Žestoko je na rezultate reagirao sam Johnson. 'Da ne bi bilo nikakve sumnje u posljedice ovakvog glasanja - parlament je na rubu da uništi bilo kakav sporazum koji možemo postići s Bruxellesom', vikao je Johnson.

'Šef oporbe već dvije godine traži izbore. Ja ne želim izbore, no ako zastupnici sutra izglasaju još jednu besmislenu odgodu, ostat će samo jedan način kako sve riješiti', rekao je Johnson, najavivši da će njegova stranka u dnevni red predložiti i raspisivanje izbora.

S glasanjem o raspisivanju izbora složio se i lider Laburista Jeremy Corbyn, no samo pod uvjetom da se prvo glasa o odgodi brexita.

U izglasanom prijedlogu stoji da je 'Donji dom razmotrio sve nužne korake kako bi osigurao da Ujedinjena Kraljevina ne napustio Europsku uniju 31. listopada bez sporazuma'. Prijedlog također pomogućava zastupnicima preuzimanje kontrole kako bi na glasanje stavili prijedlog zakona koje je predložila Hilary Benn.

Izglasavanje njenog prijedloga zakona propisao bi da je protuzakonito da Ujedinjena Kraljevina napusti Europsku uniju 31. listopada bez dogovorenog sporazuma.

Predsjednik Donjeg doma John Berkow ranije je odobrio hitnu raspravu o brexitu. Zastupnici, među kojima i neki iz redova konzervativaca premijera Borisa Johnsona, zatražili su hitnu raspravu nakon što je premijer prošli tjedan odlučio suspendirati rad parlamenta od sredine rujna do sredine listopada.

Vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn je ocijenio da je glas parlamenta za produljenje roka za Brexit posljednja šansa da se spriječi neuredan izlazak zemlje iz EU-a.

"Ovo je posljednja šansa da iskoristimo ovu priliku. Ako danas nešto ne učinimo, možda nećemo dobiti drugu šansu. Bez obzira da li su ljudi glasali za izlazak iz Unije ili ostanak, nisu glasali za obustavu demokracije", rekao je Corbyn.

  • +11
Boris Johnson Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Premijer Johnson je ranije u utorak izgubio većinu u parlamentu kada je jedan od njegovih konzervativnih zastupnika prešao oporbenim liberalnim demokratima. "Konzervativna vlada agresivno nastavlja sa štetnim brexitom na neprincipijelan način", napisao je Phillip Lee u pismu ostavke Johnsonu objavljenom na Twitteru. Lee optužuje Johnsonovu vladu da "koristi političku manipulaciju, zlostavljanje i laži".

Čelnica liberalnih demokrata Jo Swinson tvitala je da se Lee priključio njezinoj stranci, koja se protivi Brexitu "u najključnijem trenutku".