kvaka 22

Čelnik laburista Corbyn želi izbore, uz odgodu Brexita

03.09.2019 u 18:43

Bionic
Reading

Vođa britanskih oporbenih laburista Jeremy Corbyn u utorak je rekao da je spreman boriti se za izbore 14. listopada, ali s "mehanizmom" koji bi omogućio odgodu datuma Brexita, javlja Reuters.

Corbyn već dulje vrijeme govori da priželjkuje prijevremene izbore kao bi konzervativce zbacio s vlasti, no neki u njegovoj stranci se pribojavaju da će Johnson iskoristiti izbore kako bi Veliku Britaniju izveo iz Europske unije bez sporazuma tako što će zaobići parlament.

Corbyn, stalni kritičar EU-a, pojašnjava da opći izbori i napori da se spriječi Brexit bez sporazuma nisu izbor "ili-ili", sugerirajući da će Laburistička stranka nesmiljeno raditi kako bi spriječila izlazak zemlje iz europskog bloka bez sporazuma, čak i nakon što počne izborna kampanja.

Prema izvorima iz redova laburista, Corbyn i dalje želi da njegovi zastupnici dignu ruke za opće izbore 14. listopada, ali s dodanim "mehanizmom" koji bi spriječio "neuredan" izlazak zemlje iz EU-a.

Nakon sastanka s čelnicima drugih oporbenih stranaka, Corbyn je kazao da su svi "ujedinjeni u protivljenju planovima Borisa Johnsona za Brexit bez sporazuma".

"Uvjereni smo da zakonodavni put koji smo odabrali ima sve šanse da bude uspješan i radimo na tome da spriječimo Johnsona da iskoristi izbore i provede Brexit bez sporazuma", kazao je Corbyn.

  • +4
Jeremy Corbyn Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Laburisti, nastavio je, "žele spriječiti izlazak zemlje bez sporazuma i žele opće izbore kako bi stali na kraj strogim mjerama štednje te krenuli ulagati u naše zajednice".

"Uvjeren sam da možemo postići oboje", poručio je Corbyn.