BACKSTOP

Europska komisija: London nije iznio nikakav konkretan plan i postoji 'izrazita mogućnost' za Brexit bez sporazuma

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 03.09.2019 14:32
  • Objavljeno 03.09.2019 u 14:32
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

EU i Velika Britanija vode razgovore na tehničkoj razini o alternativnim aranžmanima koji bi zamijenili tzv. backstop, sigurnosnu mrežu koja jamči da neće biti uspostave fizičke granice na irskom otoku, ali Velika Britanija nije iznijela nikakav konkretan prijedlog i postoji 'izrazita mogućnost' za Brexit bez sporazuma 31. listopada, izjavila je utorak glasnogovornica Komisije Mina Andreeva

'Ne mogu izvijestiti o bilo kakvom konkretnom prijedlogu', rekla je Andreeva odgovarajući na upit je li britanska vlada iznijela ikakav plan kako bi se zamijenio backstop.

Andreeva je rekla da se vode tehnički razgovori o alternativnim rješenjima koji bi bili kompatibilni sa sporazumom o izlasku Velike Britanije, koji je dogovorila prethodna britanska vlada koju je vodila Theresa May i koji je tri puta odbijen u britanskom parlamentu.

Novi premijer Boris Johnson uporno ponavlja da će Velika Britanija izići iz EU-a 31. listopada sa sporazumom ili bez njega. Pritom kaže da bi volio izlazak sa sporazumom, ali mu je neprihvatljivo rješenje koje predviđa da Sjeverna Irska, dio Ujedinjene Kraljevine, ostane u nekoj vrsti carinske unije s EU-om, a kako bi se izbjegla ponovna uspostava graničnih prijelaza na Irskom otoku koji bi mogli ugroziti krhki mirovni proces.

Izjave Komisije suprotne su tvrdnjama koje se mogu čuti u Londonu da postoji napredak u tehničkim razgovorima. 'Napredak postoji u smislu da postoji proces tehničkih razgovora, a bude li napretka u samom sadržaju o tome ćemo izvijestiti', kaže Andreeva.

Na pitanje je li sada Brexit bez sporazuma najizglednii scenarij, Andreeva je rekla da je to 'izrazita mogućnost' te dodala da bi 'najbolji ishod bio izlazak sa sporazumom'.

Zastupnici u britanskom parlamentu pokušat će u utorak blokirati plan provođenja Brexita bez sporazuma premijera Borisa Johnsona.

Johnson je implicitno upozorio zastupnike u ponedjeljak da će tražiti prijevremene izbore, ako mu parlament onemogući provođenje Brexita.

Privremeni savez opozicijskih zastupnika i pobunjenih konzervativaca pokušat će iskoristiti prvi dan zasjedanja parlamenta, nakon ljetne stanke, kako bi pokušali blokirati Brexit bez sporazuma.

Britanski premijer Boris Johnson sazvat će prijevremene parlamentarne izbore za 14. listopada ako njegova vlada doživi porazu u parlamentu odnosno zastupnici blokiraju opciju izlaska Britanije iz EU-a bez sporazuma, rekao je u ponedjeljak viši vladin dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!