poznata procedura

Bivši ministar objašnjava kako se provjeravaju potpisi za referendum i zašto bi posao mogao koštati više

04.06.2018 u 18:08

Bionic
Reading

Građanska inicijativa Narod odlučuje navodno je prikupila dovoljan broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava. No je li sakupljeno dovoljno potpisa i jesu li prikupljeni u skladu sa zakonom, o tome će odlučiti Ministarstvo uprave nakon provjere. Nekadašnji ministar uprave Arsen Bauk kaže da je provjera valjanosti potpisa u Ministarstvu uprave ograničena tek na podudarnost imena i prezimena te OIB-a

Bivši ministar naglašava da se ne radi grafološko vještačenje valjanosti potpisa i da inicijative koje su prikupljale potpise ne obvezuje nikakav zakonski rok unutar kojeg trebaju predati potpise, tako da teoretski to mogu napraviti dogodine ili kad se promijeni parlamentarna većina u Hrvatskom saboru. Iako je prikupljanje potpisa završeno 27. svibnja, aktivisti još uvijek nisu predali potpise na provjeru Ministarstvu uprave. Štoviše, planiraju to napraviti tek 13. lipnja.

Arsen Bauk (SDP) se kao ministar susreo s nizom referendumskih inicijativa tijekom mandata, od 'Ne damo naše autoceste', preko 'Stop outsourcingu', do pokušaja zabrane ćirilice u Vukovaru i uspjele inicijative kojom je brak u Ustav upisan kao zajednica muškarca i žene, što se u dijelu javnosti tumačilo kao preventivna zabrana mogućnosti legalizacije gej brakova.

Bauk je za tportal kazao da su u vrijeme mandata Vlade u kojoj je bio ministar inicijative predavale znatno veći broj potpisa od određenog zakonskog praga.

'Kako je u mome mandatu bilo nekoliko inicijativa, ali nijedna s ovako malim brojem potpisa - a kad kažem malim brojem potpisa, onda mislim na prikupljene potpise blizu praga - kontaktirali smo s Državnim zavodom za statistiku (DZS) da bismo provjerili uzorke', objašnjava Bauk.

>>> Zašto je referendum opasan politički fijasko i kakvu to igru igra Kolinda Grabar Kitarović?

No kako je u zadnjem slučaju broj prikupljenih potpisa 'na knap', Bauk smatra da će ministarstvo koje danas vodi Lovro Kuščević morati provjeriti cijeli uzorak.

Procedura je, dok je Bauk bio ministar, išla tako da bi prebrojali potpise koje bi im dostavili iz inicijative što traži referendum, za što bi im trebao jedan dan.

  • +7
Inicijativa Narod odlučuje objavila da su sakupili potpise za referendum Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Brojke se ne mogu točno podudarati na toliko velike brojeve, ali bi prebrojano bilo približno onome što su rekli', kaže nam Bauk.

Nakon toga bi dali Zavodu za statistiku taj podatak i zatražili povratnu informaciju o tome koliki im uzorak treba da bi utvrdili vjerojatnost preko 99 posto da je prikupljeno dovoljno potpisa, onoliko koliko ih je zakonom propisano. To je 10 posto od ukupnog broja birača, tako da su inicijative Narod odlučuje i Istina o istanbulskoj trebale prikupiti više od 374.000 potpisa. Narod odlučuje je za prvo pitanje prikupio 397.024, a za drugo pitanje 390.189 potpisa. Inicijativa Istina o Istanbulskoj nije skupila dovoljno potpisa (371.821), ali ostavili su mogućnost otvorenom da se to promijeni kad im stignu svi podaci.

>>> Grabar Kitarović: Susret sa Željkom Markić nije bio tajan

Bauk navodi da bi DZS-u trebalo oko 10-15 tisuća potpisa da utvrdi uzorak.

Onda bi u Ministarstvu nasumce odabrali uzorke potpisnih lista i poslali u Zavod na provjeru nešto više od zatražene brojke.

'Na kraju bi dobili odgovor da na osnovi uzorka sa 99,5 posto vjerojatnosti mogu reći da je važećih, recimo, između 525 i 616 tisuća potpisa. Na tako velik broj nije bilo potrebe za dodatnom provjerom', navodi Bauk.

Istina o Istanbulskoj Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ovdje to vjerojatno neće biti moguće, smatra Bauk, zato što ne mogu utvrditi s 99,5 posto vjerojatnosti da je potpisa više od 374 tisuće, kada su predali 390 tisuća.

'Vjerojatno će biti potrebno provjeriti sve potpise za obje inicijative, a to će nešto i koštati', predviđa bivši ministar te smatra da Ministarstvo uprave nema kapaciteta provesti tako opsežnu provjeru i predlaže da taj posao odrade Ministarstvo unutarnjih poslova ili Porezna uprava, dio Ministarstva financija.

>>> OK, potpisi za referendum su prikupljeni: U sedam točaka pročitajte što slijedi

Ministarstvo uprave nije provjeravalo, niti postoji način, mišljenja je Bauk, da se provjeri je li netko potpisivao za drugoga i je li se prikupljalo potpise samo na za to određenim mjestima te druge moguće nepravilnosti.

'Dan danas je moguće da se ide po kućama i sakuplja potpise. Međutim nisu oni krivi jer im to omogućava zakon', kazuje nam Bauk, dodajući da Zakon o referendumu treba bolje regulirati jer o ovom pitanju postoji velika rupetina i u Ustavu i zakonu, a SDP je i uputio prijedlog promjena u saborsku proceduru.