izmjene ustava

OK, potpisi za referendum su prikupljeni: U sedam točaka pročitajte što slijedi

01.06.2018 u 12:26

Bionic
Reading

Nakon što je inicijativa 'Narod odlučuje' u četvrtak objavila kako je prikupila dovoljno potpisa za organiziranje referenduma za promjenu Ustava, postavlja se pitanje koji su sljedeći koraci do raspisivanja referenduma. Tportal donosi pregled procedure koja slijedi

Inicijativa 'Narod odlučuje' objavila je u četvrtak kako je za dva referendumska pitanja skupila 397.024, odnosno 390.189 potpisa građana od oko 375.000 potrebnih. S obzirom na to da inicijativa 'Istina o Istanbulskoj', koja traži otkazivanje Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, zasad nije prikupila dovoljan broj potpisa, u članku ćemo se baviti zahtjevom inicijative 'Narod odlučuje'. Ako i druga incijativa prikupi dovoljan broj potpisa, procedura će biti identična, a ona je određena Ustavom RH i Zakonom o referendumu.

1. Što traži inicijativa 'Narod odlučuje'?

Inicijativa 'Narod odlučuje' traži promjenu članka 72. Ustava RH te dodavanje članka 72.a, pa tako i sam zahtjev za referendumom ima dva pitanja. Prvo se odnosi na promjene izbornog sustava definiranog u članku 72. tako da se smanji broj saborskih zastupnika sa sadašnjih 100-160 na 100-120 (aktualni saziv Sabora ima 151 zastupnika, op. a.), da se na izborima umjesto jednog može zaokružiti tri preferencijalna kandidata, da izborne jedinice prate granice županija, da se izborni prag smanji sa pet na četiri posto te da birači mogu, osim izlaskom na birališta, glasati i dopisnim i elektronskim putem. Drugo referendumsko pitanje odnosi se na smanjenje prava zastupnicima koji su izabrani iz redova nacionalnih manjina. Naime, njima bi se ukinulo pravo da u Saboru glasaju o povjerenju Vladi, kao i o donošenju državnog proračuna.

>>> Milijan Brkić poslao poruku: Građani nas nisu birali da se svađamo

>>> Jandroković: Referendum će biti ako potpisi prođu provjeru

2. Zahtjev za referendumom

Prvi korak, nakon što je prikupljen dovoljan broj potpisa, dostavljanje je tih potpisa predsjedniku Hrvatskog sabora uz zahtjev za raspisivanjem referenduma. Zahtjev se podnosi Saboru zato što je on nadležan za samo raspisivanje referenduma temeljem volje najmanje deset posto birača izražene potpisima na inicijativu za referendum.

  • +7
Inicijativa Narod odlučuje objavila da su sakupili potpise za referendum Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

3. Provjera potpisa

Nakon toga, Sabor od Vlade traži provjeru potpisa, odnosno jesu li organizatori prikupili dovoljan broj i jesu li potpisi vjerodostojni. Taj posao obavlja Ministarstvo uprave, a utvrdi li ono da je s potpisima sve u redu, samo još jedna stvar može se ispriječiti raspisivanju referenduma, a to je Ustavni sud.

>>> Potpisali ste za referendum, dali ste im OIB... Provjerili smo što će se dogoditi s vašim osobnim podacima

4. Zahtjev za ocjenom ustavnosti pitanja

Naime, ako Sabor sumnja da referendumsko pitanje za koje su se skupljali potpisi nije u skladu s Ustavom, može zatražiti ocjenu ustavnosti, a Ustavni sud o tome mora odlučiti u roku od 30 dana. Odluči li da pitanje nije u skladu s Ustavom, referenduma neće biti, a ako nema zamjerki Sabor će raspisati referendum. Sudeći prema dosadašnjim izjavama državnog vrha, šef Sabora Gordan Jandroković gotovo sigurno će se obratiti za pomoć Ustavnom sudu. Ustavni sud ima rok od 30 dana od zaprimanja zahtjeva da odluči o ustavnosti.

  • +2
Građanska inicijativa Narod odlučuje o ograničavanju prava na referendum Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

5. Objava odluke o raspisivanju referenduma

Ako se utvrdi da su pitanja u skladu s Ustavom, donosi se saborska odluka o raspisivanju referenduma te se ona objavljuje u Narodnim novinama, dnevnom tisku i drugim medijima.

6. Rokovi za referendum

Referendum se mora održati u roku od 20 do 40 dana nakon objave saborske odluke.

7. Odluka na referendumu automatski ulazi u Ustav

Ako bi na referendumu većina onih koji pristupe glasanju bila za promjene, one se automatski uvrštavaju u Ustav, odnosno nije potrebno više nikakvo potvrđivanje od strane Sabora.