vedran đulabić

Smiju li lokalni čelnici onemogućiti prikupljanje potpisa za referendume? Evo što kaže stručnjak

18.05.2018 u 22:03

Bionic
Reading

Predstavnici građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, koji prikupljaju potpise za dva odvojena referenduma, žale se da se pri tome susreću s nizom prepreka. Smeta im to što im lokalne vlasti naplaćuju korištenje gradskih štandova te što im u nekim mjestima uopće nisu izdane dozvole za prikupljanje potpisa ili im je prikupljanje omogućeno na manjem broju mjesta nego što su to željeli. Vedran Đulabić, izvanredni profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, smatra da ako je pitanje u skladu s Ustavom, onda bi svatko trebao imati pravo prikupljati potpise za referendum

Iz inicijativa koje prikupljaju potpise posebno su ogorčeni na gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela jer im je onemogućio prikupljanje potpisa u tom gradu. Iz inicijative Istina o Istanbulskoj čak prijete tužbom protiv riječkog gradonačelnika. Istina o Istanbulskoj želi referendumom poništiti ratifikaciju tzv. Istanbulske konvencije dok Narod odlučuje želi mijenjati izborni sustav.

Kontroverza potonjih je to što bi usput smanjili prava manjinskih zastupnika u Saboru. Inicijative se povezuju s krajnjom i klerikalnom desnicom, zbog čega nisu najbolje sjele SDP-ovcu Obersnelu.

Riječki gradonačelnik je odbio zahtjev inicijative Istina o Istanbulskoj zato što je, kako im je poručio, za Rijeku neprihvatljivo to da se manipulira istinom o ratificiranoj konvenciji koja omogućuje uvođenje konkretnih i kvalitetnih mjera zaštite žrtava nasilja u obitelji. Uz Rijeku, prikupljanje je na općinskom zemljištu onemogućio Gradac.

'Možemo se intimno ne slagati s inicijativom, ali drugi put neka druga inicijativa može prikupljati potpise u nekom drugom gradu...', navodi Đulabić.

>>> Načelnik male dalmatinske općine objašnjava zašto je spustio rampu prikupljanju potpisa za referendum protiv Istanbulske

Ovaj stručnjak smatra da je glavno to je li postavljeno pitanje za koje se prikupljaju potpisi u skladu s Ustavom i Zakonom o referendumu ili nije? Ako je u skladu, onda bi, smatra, svugdje trebalo dozvoliti prikupljanje potpisa.

'To što je nešto kontroverzno ne mora značiti da je protuustavno', kaže Đulabić te je stava da bi bilo bolje da se Ustavni sud odmah oglasi o ustavnosti pitanja kako se ne bi uzalud prikupljali potpisi. Naravno, objašnjava, lokalne jedinice pri tome imaju ovlast da mogu naplaćivati štandove ako inicijative koriste gradsku imovinu.

Podsjetimo, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio je čak 650 tisuća potpisa za takozvani referendum o ćirilici koji nikad nije održan jer je Ustavni sud pitanje proglasio neustavnim zato što se njime zadiralo u pravo manjina na korištenje vlastitog jezika i pisma.

  • +2
Građanska inicijativa Narod odlučuje o ograničavanju prava na referendum Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Đulabić kaže da je pitanje referenduma kod nas prilično birokratski uređeno.

'Prerestriktivno je što se tiče rokova prikupljanja potpisa i te potrebe da stalno morate utvrđivati koliki je to broj birača. Zašto ne propišemo i kažemo - trebate 350 tisuća potpisa i gotovo. Ako se ukupni broj stanovnika značajno promijeni, onda će se taj broj revidirati, a ovako je malo smiješno to da u svakom trenutku ovisiš o tome koliki će broj potrebnih potpisa biti utvrđen', smatra ovaj profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Đulabić upozorava i da su referendumi kao oblik izjašnjavanja podložni manipulaciji jer su građani često nedovoljno informirani o temi. 'Trebalo bi se pozabaviti i pitanjem informiranja građana i načinom na koji se provodi referendum', kaže Đulabić.

Sada je najvažnija stvar, objašnjava dalje, hoće li se prikupiti dovoljno potpisa u ograničenom vremenskom roku da bi mogli pokrenuti referendum. 'Jednom kada ga raspišete vrlo je vjerojatno da će proći jer nema cenzusa o izlaznosti koji je postojao ranije, ali je ukinut kada se išlo na referendum o ulasku u Europsku uniju da bi se osiguralo to da prođe', navodi profesor.

Istina o Istanbulskoj Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek