REFERENDUM PRED VRATIMA

Narod odlučuje: Radin ucjenjuje Plenkovića

01.06.2018 u 15:01

Bionic
Reading

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" osudila je u petak ucjene potpredsjednika Hrvatskog sabora Furia Radina i napad premijera Andreja Plenkovića na njihovu inicijativu, te najavila da će prikupljene potpise predati u srijedu, 13. lipnja, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću

Koordinator inicijative Zvonimir Troskot rekao je na konferenciji za novinare da je Radin u emisiji HTV 4 bez ograde ucijenio premijera Andreja Plenkovića rečenicom da "ako prođe ovaj referendum on jednostavno neće dati podršku Vladi".

Inicijativa protiv političkih ucjena i reketarenja

"To je politička ucjena, političko reketarenje i apsurd zbog kojeg je i nastala građanska inicijativa", rekao je Troskot optuživši Radina da želi sa svojih 1600 preferencijskih glasova onemogućiti 3,7 milijuna glasača da se izjasne o referendumu.

Troskot smatra da je i Plenković, pod pritiskom takvog političkog reketarenja i ucjene, dao izjavu koja je zapravo naputak Ustavnom sudu. "Upravo zato je nastala građanska inicijativa, kako bi zaustavila političke ucjene i reketarenja, kao što je to napravio Radin, i naputke, kao što je napravio Plenković", kazao je.

"Narod odlučuje" smatra da bi političari napokon trebali postati odgovorni svojim biračima, a predstavnici nacionalnih manjina, kao što je Radin, trebali bi prestati javno sramotiti ljude koje navodno zastupaju.

Jedan od koordinatora inicijative Mlinarić rekao je da su obavijestili tajnicu predsjednika Hrvatskog sabora da bi prikupljene potpise htjeli predati u srijedu, 13. lipnja, te su zatražili da Jandroković tog dana primi njihove predstavnike.

Mlinarić je kazao da je prikupljanje potpisa završilo u nedjelju, 27. svibnja, u ponoć, a u iduća dva dana njihovi koordinatori po županijama i volonteri prebrojali su potpise i javili ih Nacionalnom stožeru u Zagrebu. Sada se ponovno pregledavaju sve potpisne knjige, još jednom broje potpisi i pripremaju za predaju Hrvatskom saboru.

"Radi se o više od 780.000 potpisa koje treba ponovno prebrojati i sve pripremiti za predaju Hrvatskom saboru", naglasio je, a uz to mora se pripremiti i zahtjev za raspisivanjem referenduma.

Mlinarić je istaknuo da će sav taj posao biti obavljen na volonterskoj bazi u dva tjedna, te upitao koliki će rok biti potreban ministru uprave Lovri Kuščeviću i zaposlenicima njegova ministarstva za provjeru potpisa.

Na novinarsko pitanje jesu li podnijeli najavljene tužbe protiv Samobora i Rijeke, koji nisu na svojim područjima omogućili prikupljanje potpisa, Troskot kazao je da su još u proceduri prebrojavanja potpisa, a nakon toga će se fokusirati na tužbe.

Referendumska pitanja ne mijenjaju ustavne odredbe o nacionalnim manjinama

Upozorio je da Ministarstvo uprave nije napravilo apsolutno ništa da ih zaštiti Ustavom i zakonima. "Tužbe su u pripremi, međutim s njima ćemo se baviti kada predamo potpise Saboru”, najavio je Troskot.

  • +2
Građanska inicijativa Narod odlučuje o ograničavanju prava na referendum Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Upitan o ustavnosti referendumskih pitanja ustvrdio je da su ona ustavna, što je potvrdilo više ustavnopravnih stručnjaka.

"Kada pogledate članak Ustava 15., koji zapravo determinira nacionalne manjine, ili Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, vidjet ćete zapravo da naši prijedlozi ne mijenjaju niti jedan zarez", kazao je.

Ustavni zakon kaže da bi nacionalne manjine trebale imati između pet do osam mjesta u Saboru. Mi smo predložili šest, a prijedlog je zapravo 25-postotno smanjenje, koje je proporcionalno s 25-postotnim smanjenjem broja svih zastupnika u Saboru, rekao je Troskot.

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" objavila je u četvrtak da je prikupila dovoljan broj potpisa za održavanje referenduma o promjeni izbornog sustava. Za prvo pitanje prikupljeno je 397.024 potpisa, a za drugo 390.189 potpisa, rečeno je na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora.