S BEOGRADSKIH NASLOVNICA

BiH na nogama, iz Srbije poruka: 'Ustaše su načisto poludele'

25.08.2016 u 10:41

Bionic
Reading

Snimke razgovora čelnika SDP-a i bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića te predstavnika branitelja očekivano su izazvale veliku pozornost srbijanskih medija, pa tako s naslovnica tamošnjih listova vrište naslovi poput 'Hrvatska nas opet vrijeđa', 'Milanović nam poručuje da smo šaka jada', 'Milanović prijetio Srbiji' te 'Hrvatska ne prestaje s uvredama' i 'Ustaše načisto poludjele', a najdalje su otišli na TV Pinku, organiziravši i specijalnu emisiju povodom žestokog istupa bivšeg hrvatskog premijera. Razgovorom su se pozabavili i mediji u susjednoj BiH, budući je bivši premijer kazao kako u sarajevu nema s kime razgovarati

Kako prenose srbijanski mediji Milanović je na sastanku s hrvatskim braniteljima, koji su od njega tražili smirivanje tenzija u odnosima sa Srbijom, iznio svoj plan u kojem kaže da bi on prema službenom Beogradu išao i radikalno te citiraju audiozapis sastanka na kojem je Milanović nazvao Srbiju 'šakom jada koja već 150 godina ne zna bi li išla u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku', uz Milanovićevu ocjenu kako Srbi 'žele biti gospodari pola Balkana, a nema ih deset milijuna'.

Beogradski Blic ističe kako je sastanak održan jučer iza zatvorenih vrata u stranačkim prostorijama SDP-a te kako je na audiosnimci koja je procurila u javnost Milanović za srpsku vlast rekao da se ponaša bahato te da je riječ o 'beogradskoj čaršiji'.

'I ako bude potrebno, ne samo da ćemo im blokirati pregovore, nego ćemo donijeti zakon po kojem ćemo proganjati njihove počinitelje po Kosovu', citira list Milanovića koji je, kako piše Blic, spomenuo zatvaranje granice prema Srbiji, što je naredio u jeku prošlogodišnje izbjegličke krize, i ustvrdio da bi opet učinio isto.

'Nabrijani Milanović', proziva ga beogradski tabloid Informer, ističući da je čelnik SDP-a najoštrije vrijeđao vlast u Srbiji, ali i narod, te naglašava citat u kojem bivši premijer za vlast u Beogradu kaže kako su to 'četnici kojima nije suđeno u Hrvatskoj' te kako 'su Srbi izgubili u ratu'.

Informer zaključuje kako se radi o 'ustaškoj provokaciji' te kako Milanović prijeti novim ratom, a slično smatra i list Pravda, naglašavajući da Zagreb ne prestaje s provokacijama.

Milanovićevim sastankom pozabavili su se i mediji u susjednoj Bosni i Hercegovini, pa tako Dnevni Avaz donosi naslov 'Milanović bez dlake na jeziku: BiH uopće nije država, tamo nemaš s kim razgovarati!', dodajući kako šef SDP-a nije oduševljen situacijom u BiH za koju kaže da je, citirajući jednog branitelja, 'big shit'.

Bosanskohercegovački list dodaje kako se Milanović žalio da u Sarajevu nema s kime razgovarati, te da bi ih preko reda ugurao u Europsku uniju jer je 'to zemlja bez reda i poretka', uz dodatak kako Milanović političare u susjednoj državi naziva negativcima.

Identično piše i sarajevsko Oslobođenje koje citira Milanovića koji kaže; 'Dodik šuruje s Vučićem, pa se to sad prelama, majke ti mile, na predsjedničkim austrijskim izborima', ali i kako je bivši hrvatski premijer na kraju poručio da Hrvatska neće ostaviti Hrvate u BiH same s Bošnjacima ako se desi da se Republika Srpska otcijepi.