OSJETLJIV JEZIK

Bavarski premijer zabranio rodove i razbjesnio ostatak Njemačke: U čemu je, zapravo, stvar?

10.12.2023 u 20:53

Bionic
Reading

Bavarski premijer Markus Söder šokirao je njemačku javnost u nedavnom govoru pred bavarskim parlamentom, najavivši da će zabraniti upotrebu rodno neutralnog govora u školama i administraciji te bogate njemačke savezne države koju katkad sputava tradicionalna konzervativnost

Söder je ovu najavu iznio iz kaprica prema saveznoj semafor-koaliciji, koju je optužio da ne vodi računa o bitnim problemima, već forsira periferne teme poput legalizacije kanabisa i rasprava o rodu. 'Nemamo li većih problema u Njemačkoj? U Bavarskoj ćemo zabraniti rod u školama i upravi, dame i gospodo', rekao je bavarski premijer.

Ovaj govor izazvao je oduševljenje zastupnika CSU-a, AfD-a i Slobodnih birača, desnih i konzervativnih stranaka u parlamentu koje čine vladajuću koaliciju u Bavarskoj, ali i nezadovoljstvo u redovima semafor-koalicije. No ni danima nakon što je to izgovorio nije pojašnjeno što točno planira bavarska vlast.

Šef kabineta bavarske vlade Florian Herrmann (CSU) također dosta neodređeno tumači da je važno 'održavati jezik razumljivim i ne otežavati nepotrebno učenje našeg materinjeg jezika'. Kaže da se odlukom o zabrani rodno osjetljivog jezika Bavarska 'dosljedno pridržava jasne preporuke Vijeća za njemački pravopis, kao što to već čine druge savezne države, poput Saska-Anhalta ili Schleswig-Holsteina'.

Bavarska ministrica obrazovanja Anna Stolz (Slobodni glasači) oprezno je reagirala na Söderovu inicijativu. 'Već imamo jasne smjernice o jezičnom predstavljanju spolova u školama', rekla je Stolz za BR. Nasuprot tome, ministar znanosti i umjetnosti Markus Blume (CSU), odgovoran za sveučilišta, uvjerio je javnost da će se zabrana provesti u njegovom području. Ustavni pravnik Ulrich Battis ocjenjuje da bi kazne za kršenje rodne zabrane bile nesrazmjerne te ne vjeruje da će zadirati u domenu kaznenog prava. Protiv nastavnika bi se mogle poduzimati disciplinske mjere i, primjerice, izricati ukor zbog povrede službene dužnosti.

No što je zapravo rodno neutralni jezik u njemačkom, čije imenice nerijetko imaju gramatički rod umjesto prirodnog. Prema Državnom centru za političko obrazovanje Baden-Württemberga, riječ je zapravo o praktičnom načinu da se izbjegne 'generički muški rod' - tj. izbjegavanju upotrebe imenica poput kupac, građanin ili liječnik kad se one odnose i na muškarce i na žene.

Društvo za njemački jezik razlikuje više opcija. Osim mocijskih parova (npr. učenici obuhvaćaju i učenike i učenice), postoji nekoliko formula jezične ekonomije ili kratkih oblika: rješenja s kosom crtom (učenik/ca ili učitelj/ica), ona sa zagradama ili rješenja koja Nijemci nazivaju rodna zvjezdica (prodavač*ica). Postoje i različiti zamjenski oblici, uključujući supstantivne participe ili pridjeve (npr. ovlaštena osoba ili osoba za zastupanje umjesto direktor/ica) pasivne formulacije ili preformulacije upotrebom pridjeva.

  • +5
Parada ponosa LGBTIQ zajednice u bavarskom Augsburgu Izvor: Profimedia / Autor: Alexander Pohl / ddp USA / Profimedia

Njemačko vijeće za pravopis posljednji put je razmatralo različite oblike roda u srpnju ove godine, ali je odlučilo da neće davati nove preporuke. Dakle za sada nema zvjezdica, podvlaka i sličnih markacija. Povjerenstvo je istaknulo da posebni znakovi unutar riječi u osobnim opisima 'nisu dio jezgre njemačkog pravopisa'. 'Radi se o društveno-političkoj zadaći koja se ne može riješiti samo pravopisnim pravilima i pravopisnim promjenama', rekao je tada mjerodavni autoritet za pitanja njemačkog pravopisa.

Ministarstvo kulture ističe da je službeni pravopis njemačkog jezika obvezujuća osnova za nastavu u svim školama. Nastavni planovi i programi te odobreni nastavni materijali jasno su usklađeni sa službenim propisima. Ministar kulture Stolz rekao je za Münchner Merkur da se rodna zvjezdica trenutno označava u pisanim studentskim radovima, ali se ne tretira kao pogreška.

Prema ministarstvu, briga o jezičnoj zastupljenosti svih rodova u školama se uzima u obzir korištenjem rodno specifičnih pojedinačnih oblika ('učiteljica'), mocijskih parova ('učenice/učenici') ili rodno neutralnih izraza ('mladi ljudi'). Učenici ne bi trebali biti pod pritiskom da koriste zvjezdicu za rod, donju crtu, dvotočku ili druge skraćene oblike za označavanje višerodnih izraza unutar riječi, kažu iz ministarstva.

Njemački savezni zakon o jednakim mogućnostima navodi da bi pravni i administrativni propisi, ugovori o uslugama ministarstava, kao i statuti, ugovori i oblici ugovora korporacija, institucija i zaklada trebali jezično izražavati jednakost žena i muškaraca. Ovo se odnosi i na službenu pisanu i usmenu komunikaciju, stoji u zakonu koji je posljednji put u kolovozu 2021. mijenjala koalicija CDU-a, CSU-a i SPD-a. Bavarska je imala još strože propise, no zakonodavac je 2021. iz zakona izbrisao rečenicu po kojoj jezik treba biti 'što više rodno neutralan'.

Istraživanje javne televizije WDR iz rujna 2022. pokazalo je da 62 posto ljudi ne smatra važnim problem rodno osjetljivog jezika. Kod ispitanika od 14 do 29 godina, ipak, ta brojka pada na svega 51 posto, što znači da je onima mlađima ta tema ipak važna. Zanimljiva je i reakcija Bavarske udruge roditelja, koja je oštro napala ovu Söderovu najavu zabrane. 'Nismo impresionirani ovom šalom na račun semafor-koalicije, koja na populistički način predstavlja trenutnu pravnu situaciju. Premijer Söder nam ne govori koje sankcije namjerava nametnuti u slučaju kršenja. Zabrana bez sankcija je u najboljem slučaju simbolična', naglašava njihov predsjednik Martin Löwe.