nabavili benzin

Tinejdžeri u Njemačkoj optuženi za planiranje terorističkog napada na božićni sajam

30.11.2023 u 15:52

Bionic
Reading

Dvojica tinejdžera, koje je njemačka policija uhitila pod sumnjom da su planirali islamističke terorističke napade, navodno su pristali izvršiti napad na božićni sajam tako što bi digli u zrak mali kamion, objavili su u četvrtak tužitelji u Duesseldorfu

Osumnjičeni 15-godišnjak i 16-godišnjak, koji su uhićeni u utorak, naposljetku su pristali "ubiti posjetitelje božićnog sajma u Leverkusenu početkom prosinca tako što bi izazvali eksploziju goriva te raznijeli mali kamion“, rekli su tužitelji.

Osumnjičeni 15-godišnjak, koji je uhićen u zapadnoj njemačkoj pokrajini Sjevernoj Rajni Vestfaliji, navodno je nabavio benzin. Uhićen je u mjestu Burscheid, nedaleko od Leverkusena.

Šesnaestogodišnjak je uhićen u istočnom njemačkom gradu Wittstock/Dosse, oko 500 kilometara sjeveroistočno od Leverkusena.

Tužitelji tvrde da su tinejdžeri bili inspirirani takozvanom terorističkom organizacijom Islamska država i da su planirali pobjeći iz Njemačke nakon napada kako bi se pridružili skupini.

Obojici tinejdžera određen je pritvor. Niti jedan nije imenovan, sukladno strogim njemačkim pravilima o privatnosti, posebno kad je riječ o maloljetnicima optuženim za zločine.

Tužitelji su osumnjičenog 15-godišnjaka između ostalog optužili za udruživanje radi počinjenja ubojstva, kao i za pripremanje teškog čina nasilja koji dovodi u opasnost državu.