cilj čovječanstva

Njemačka vlada predstavila strategiju klimatske vanjske politike

06.12.2023 u 17:43

Bionic
Reading

Njemačka vlada predstavila je u srijedu strategiju klimatske vanjske politike u kojoj se borba protiv klimatskih promjena svrstava u najvažnije ciljeve čovječanstva ovog stoljeća

Strategija navodi da globalno zatopljenje već ugrožava ljudske živote na mnogim mjestima u svijetu, te će pogoršati postojeće nejednakosti i sukobe oko raspodjele resursa. Dokument također predviđa povećanu migraciju jer ljudi bježe od posljedica klimatskih promjena i sukoba koji iz toga proizlaze.

"Već danas globalno zatopljenje ugrožava ljudske živote...Neravnopravnost i sukobi oko resursa se pooštravaju, a građani su primorani na izbjeglištvo", stoji u strategijskom dokumentu kojeg će njemačka vlada predstaviti na klimatskoj konferenciji u Dubaiju.

Državna tajnica za pitanje zaštite klime Jennifer Morgan rekla je kako dokument njemačke vlade predstavlja "globalno najopširniju strategiju protiv klimatskih promjena".

"Njemačka vlada će se svim raspoloživim sredstvima založiti za klimatske ciljeve definirane 2015. na konferenciji u Parizu", stoji u strateškom dokumentu njemačke vlade.

Strategija njemačke vlade predviđa i pomoć siromašnijim zemljama koje pate od posljedica globalnog zatopljenja.

"Mi ostajemo stabilan partner u procesu financiranja međunarodnih klimatskih projekata", stoji u dokumentu. Pritom je težište u suradnji sa zemljama koja su prekrivena prašumama, poput područja Amazone, kako bi se spriječilo daljnje krčenje šuma.

Istodobno se strategijom želi ojačati njemačka industrija, posebice u sektoru obnovljivih tehnologija.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, koja će od četvrtka predstavljati Njemačku na samitu u Dubaiju, rekla je kako je ova strategija i prilika da zemlje koje zajednički rade na ostvarenju klimatskih ciljeva iz Pariza pokrenu i ostale zemlje da prionu ostvarenju ovog cilja.

Predstavnici ekoloških organizacija poput Greenpeacea ukazuju na trenutnu proračunsku krizu u Njemačkoj i opasnost da se najavljene mjere štednje pojačano odraze na planove njemačke vlade vezane uz zaštitu klime.