ROBOROACH

Žohar kojim upravljate pomoću iPhonea

01.07.2013 u 09:41

Bionic
Reading

Ako imate osjećaj da ne možete dovoljno utjecati na ljude i događaje u svojoj okolini, a želite imati potpunu kontrolu barem nad nečim u svom životu, projekt na Kickstarteru pod nazivom RoboRoach bi mogao biti prava stvar za vas

Skupina američkih znanstvenika pod nazivom Backyard Brains, pokrenula je projekt na Kickstarteru koji reklamira kao 'prvog svjetskog komercijalno dostupnog kiborga', koji omogućava daljinsku kontrolu kretanja žohara pomoću pametnih telefona.

RoboRoach se sastoji od tri komponente, žohara kojem su kirurškim putem ugrađeni električni stimulatori, 'ruksaka' koji sadrži elektroniku potrebnu za prijenos signala bežičnim putem te aplikacije za pametne telefone koja korisnicima omogućuje slanje naredbi smjera kretanja žohara.

Žohari za navigaciju koriste svoja duga ticala pa kada njima nešto dotaknu, neuroni u njima šalju električni impuls u kukčev mozak dajući mu do znanja da je na svom putu naišao na prepreku. Kada naiđe na prepreku, žohar kreće u suprotnom smjeru, a RoboRoach koristi upravo ovaj prirodni mehanizam za kontrolu kukčevog smjera kretanja.

Da bi se omogućila kontrola kretanja, žoharu se prvo kirurški usađuju električni stimulatori u ticala procesom koji uključuje uklanjanje jedne od kukčevih šest nogu (koja će ponovno izrasti ako je žohar mlađe dobi). Nakon postoperativnog oporavka na leđa mu se smješta mali 'ruksak', koji bežično povezuje stimulatore u ticalima s upravljačkim sučeljem to jest s aplikacijom na pametnom telefonu.

Korisnik pomoću pametnog telefona usmjerava žohara povlačenjem prsta lijevo-desno u aplikaciji koja bežičnim putem šalje impulse u ticala. Pomak prsta u lijevo šalje impuls u desno ticalo što žohar 'vidi' kao prepreku na toj svojoj strani pa skreće u lijevo a naravno to vrijedi i u drugom smjeru.

Ni operacija, niti proces kontrole neće povrijediti žohara, kažu u Backyard Brains. Operacija umetanja elektroda se vrši pod narkozom i nema naznaka boli ili straha kada su žoharove antene stimulirane električnim impulsima.

Kampanja za financiranje tog projekta je pri kraju, ostalo je još manje od dva tjedna za prikupljanje 10 tisuća dolara (oko 60 tisuća kuna). Za 100 dolara (oko 600 kuna) dobivate elektroniku, za nabavu žohara i kirurški tretman morate se pobrinuti sami, a Backyard Brains će vam dati popis dobavljača i upute za brigu o njima.

Aplikacija podržava iPhone 4s+, iPod pete generacije, iPad mini, iPad četvrte generacije te Motorola Droid Razr M.