POGLED PREMA NEBU

Znanstvenici otkrili lanac galaksija povezan najstarijom kozmičkom niti ikad

12.07.2023 u 13:12

Bionic
Reading

Filament kozmičke mreže proteže se 3 milijuna svjetlosnih godina te je nastao svega 830 milijuna godina nakon Velikog praska

Ako pogledate prema zvjezdanom nebu, možda će vam se učiniti da su zvijezde više ili manje jednako raspoređene. Međutim, to nije istina - sve zvijezde dio su kozmičke mreže koja povezuje galaksije diljem svemira poput niti paukove mreže, razdvojene nezamislivo velikim svemirskim ništavilom. Prema dva znanstvena rada objavljena 29. lipnja u časopisu Astrophysical Journal Letters, znanstvenici su otkrili dokaze da se ova masivna kozmička cesta rasteže sve do same točke nastanka svemira.

Astronomi su pomoću podataka sakupljenih teleskopom James Webb otkrili masivni 'krak' od deset zbijenih galaksija koji se rasteže kroz prostor od skoro 3 milijuna svjetlosnih godina. Prema znanstvenicima, ovaj masivni filament plina i zvijezda vjerojatno predstavlja najstariju nit kozmičke mreže.

'Iznenadio sam se koliko je nit uska i duga' rekao je Xiaohui Fan, astronom sa Sveučiliša Arizona i član istraživačkog tima. 'Očekivao sam da ću pronaći nešto, no nisam očekivao tako dugu i tanku strukturu'.

Novootkriven filament nastao je u samim počecima svemira, odnosno 830 milijuna godina nakon Velikog praska. U središtu je usidren kvazarom, iznimno blistavom galaksijom sa supermasivnom crnom rupom, piše Space.

Blistava crna rupa razlog je zašto su znanstvenici uopće uspjeli 'uloviti' krak. Fan i njegov tim rade na projektu ASPIRE (A Spectroscopic Survey of Biased Halos in the Reionization Era, odnosno spektroskopski pregled pristranih aureola u eri reionizacije) čiji je cilj proučiti na koji način crne rupe utječu na galaktičku evoluciju. Ovaj kvazar jedan je od 25 kvazara iz rane ere svemira na koje se studija fokusirala.

'Ovo je jedna od najranijih filamentarnih struktura koje su ljudi povezali s udaljenim kvazarom' kaže Feige Wang, astrofizičar sa Sveučilišta u Arizoni i glavni istražitelj na programu.

Istraživači pretpostavljaju da su crne rupe pomogle pri formiranju kozmičke mreže djelujući kao gravitacijski izvori koji privlače materiju te je povremeno bacaju daleko na 'kozmičke vjetrove', koji se dižu oko izuzetno aktivnih kvazara. Gravitacija te niti zvijezda i prašine drži povezanima čak i dok ih vjetrovi vuku po svemiru.

Istraživači misle da će se filament na kraju kondenzirati u klaster galaksija sličan skupu Coma, koji se nalazi otprilike 330 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje.