SVEMIRSKI DIZAJN

NASA želi prekrojiti svemirska odijela za nove namjene, zna se koliko će ih to koštati

11.07.2023 u 09:29

Bionic
Reading

Svemirska agencija ovu investiciju opravdava 'dodatnim opcijama i povećanom učinkovitošću'

NASA je 2022. odabrala Collins Aerospace i Axiom Space za razvijanje novog astronautskog odijela koje će, uz malo sreće, konačno zamijeniti dizajn star nekoliko desetljeća. Svemirska agencija je, piše Engadget, sad odlučila poduprijeti program sa dodatnih 5 milijuna za dodatnu modifikaciju svakog modela naručenih odijela.

NASA je od Axiom Spacea naručila svemirsko odijelo namijenjeno za korištenje u niskoj Zemljinoj orbiti, posebno za svemirske šetnje izvan Međunarodne svemirske postaje. Izvorni ugovor za Axiom bio je za sustav svemirske šetnje koji će astronauti Artemisa III nositi na površini Mjeseca. Axiom je u ožujku predstavio prototip za svoju originalnu narudžbu - odijelo sa zglobovima koji korisnicima omogućuju lako kretanje, kao i kacigu opremljenu svjetlom i HD kamerom.

Collins Aerospace je u međuvremenu narudžbu za svemirsko odijelo namijenjeno za korištenje na površini Mjeseca, s time da je firma prethodno sklopila ugovor za razvoj odijela za svemirske šetnje za korištenje izvan ISS-a. Drugim riječima, svaka je tvrtka primila novu narudžbu koja odražava prethodnu drugu.

Lara Kearney, voditeljica Programa za aktivnosti izvan vozila i ljudske površinske mobilnosti u NASA-inom svemirskom centru Johnson u Houstonu, komentirala je ovu odluku.

'Ovi nalozi podupiru uspješnost NASA-ine misije dok agencija utire put prema istraživanju dubokog svemira i komercijalizaciji niske Zemljine orbite. Korištenjem ovog konkurentskog pristupa poboljšat ćemo redundantnost, proširiti buduće sposobnosti i dalje ulagati u svemirsko gospodarstvo.'

Redundancija je važan dio razvoja svemirske tehnologije. U ovom slučaju, svemirska odijela za istu svrhu koja su razvile dvije različite tvrtke mogla bi osigurati da astronauti imaju alternativu ako drugo odijelo iz bilo kojeg razloga zakaže.

Međutim, novi nalozi za zadatke namijenjeni su tvrtkama za početni 'rad na modifikaciji dizajna' — oni u biti modificiraju svoja izvorna odijela za novu svrhu. NASA te dizajne također prvo želi vidjeti prije nego što se obveže na nastavak razvoja. Axiom je za SpaceNews rekao da će, ako NASA odluči nastaviti s razvojem novih svemirskih odijela, cjelokupna narudžba koštati agenciju 142 milijuna dolara.