KORISNO U INOZEMSTVU

Zgodan trik za Google Translate koji morate znati

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 22.02.2019 14:24
  • Objavljeno 22.02.2019 u 14:24
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Aplikacija za prevođenje pokriva više od stotinu jezika, pa može biti vrlo korisna nađete li se u državi čiji jezik ne znate ili ne govorite tako dobro, a ne možete se spojiti na internet

Recimo da ste u inozemstvu i ne možete koristiti mobilni pristup internetu (nije dostupan ili je roaming preskup, primjerice), ne možete do Wi-Fija, a trebate Google Translate kako biste nešto preveli na brzinu. Što možete učiniti? Pa, aktivirajte offline prijevod, dostupan pametnim telefonima i tablet računalima.

Evo kako svoj uređaj možete pripremiti za takve situacije. Trebat ćete na njega preuzeti svaki jezik koji želite koristiti za prijevod offline u aplikaciji Google Translate.

TEHNO SAVJETI

Deset trikova za Facebookov Messenger koje svakako trebate znati

Pogledaj galeriju
11

Otvorite aplikaciju. Provjerite je li jezik kojeg želite preuzeti jedan od dva koja su se pojavila pri vrhu vašeg zaslona. Ako nije, kliknite na Translate to ili Translate from i odaberite željeni jezik. Potom kucnite na sličicu za preuzimanje koja će se pojaviti uz jezik.

Za neke jezike bit će dostupne nadogradnje. Poželite li provjeriti ima li ih za jezik koji preuzimate, pratite ove korake:

  • kucnite na sličicu Setting
  • pri dnu početnog zaslona odaberite Offline translation. Pojavit će se popis jezika koje ste preuzeli.
  • kucnite na Upgrade uz željeni jezik. Pričekajte nekoliko trenutaka dok preuzimanje jezika ili nadogradnje ne završi.

Mudro je povremeno provjetiti jesu li stigle nadogradnje za jezike koje često koristite. Osim za prijevod onog što unesete jezik kojeg ste preuzeli za Google Translate može poslužiti i za prijevod natpisa i znakova putem kamere vašeg smartfona. Ova značajka možda neće raditi dobro ako niste preuzeli jezik na svoj pametni telefon.

Koji su sve jezici dostupni online?

Google Translate trenutno pokriva više od sto jezika. Nisu svi dostupni za preuzimanje, što ćete znati ako uz jezik nema sličice za preuzimanje koju biste mogli kucnuti.

JER TO SU BILE GODINE

Sjećate li se legendarnih gadgeta koje su nam donijele '90-te?

Pogledaj galeriju
11

Kako ograničiti potrošnju podataka pri preuzimanju?

Na uređajima s operativnim sustavom Android moguće je ograničiti potrošnju podataka pri preuzimanju jezika. Evo kako to možete učiniti:

  • kucnite na Settings pri dnu početnog zaslona.
  • odaberite Data usage.
  • odaberite Download offline translation files.

Na raspolaganju ćete imati dvije opcije. Ask before downloading omogućit će vam pauziranje preuzimanja dok se ne spojite na Wi-Fi. Use WiFi or mobile network će dovršiti preuzimanje bez obzira koristite li mobilni internet ili Wi-Fi.

Kako obrisati jezike?

Otvorite Settings, pa Offline translation. Kucnite na sličicu kante za smeće uz jezik koji želite ukloniti. Uvijek ga možete ponovno instalirati, piše Business Insider.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!