ALATI PROTIV ULJEZA

Netko pokušava otključati vaš smartfon? Evo aplikacija kojima ćete ih uhvatiti

18.02.2019 u 07:54

Bionic
Reading

Brine vas da će netko provaliti u vaš pametni telefon? Želite fotografske dokaze u slučaju krađe? Ove tri aplikacije pomoći će vam u tome

Prije no što instalirate neku od ove tri aplikacije za hvatanje uljeza trebate znati nešto što im je zajedničko.

Prvo, ne mogu pratiti pokušaje otključavanja uređaja otiskom prsta. Operativni sustav Android ne dozvoljava aplikacijama provjeru je li očitavanje otiska prsta bilo uspješno ili ne. Stoga ove aplikacije hvataju samo netočno unešene PIN-ove, lozinke ili obrasce.

Drugo, morat ćete ih instalirati kao administratore uređaja, što im daje mogućnost praćenja što se događa na zaključanom zaslonu. Kad uključite ovu značajku Android će prikazati obavijest kako je dobio ovlast obrisati vaš uređaj nakon suviše neuspješnih pokušaja otključavanja. To je općenito upozorenje, ali imajte ga na umu.

Ako želite sami uključiti tu opciju, otvorite Settings, Security & Location, Advanced pa Device admin apps i uključite ili isključite odabranu aplikaciju.

Treće, morat ćete ukloniti administratorske ovlasti u odabranoj aplikaciji prije no što ju deinstalirate.

TEHNO SAVJETI

Isprobajte ove trikove za sigurnije surfanje na Androidu

Pogledaj galeriju

Sad kad smo to riješili, evo i aplikacija.

Lockwatch

Aplikacija Lockwatch jednostavna je za korištenje: nakon što ju uključite dobit ćete obavijest e-poštom kad se netko pokuša ulogirati u vaš smartfon bez vašeg znanja.

Kako ćete ju aktivirati? Otvorite aplikaciju i uključite opciju Send alert email. Aplikacija će vas upozoriti kako ju trebate postaviti za administratora uređaja. Pripazite da navedete važeću adresu e-pošte u polje Emails should be sent to.

Nakon toga odaberite Number of unlock attempts i odaberite koliko netočnih pokušaja ste spremni tolerirati (jedan, dva ili tri) prije no što aplikacija pošalje poruku s upozorenjem. Nije loša ideja staviti na dva, za slučajeve kad ćete sami krivo unijeti lozinku.

Lockwatch neće slati e-poštu ako unesete točnu lozinku deset sekundi nakon što ste krivo otipkali. Kad aplikacija uhvati nekog u e-pošti će vam stići i fotografiju koju je smartfon okinuo, GPS lokacija vašeg uređaja i mapa područja u kojem se nalazi.

Third Eye

Third Eye radi slično kao Lockwatch, samo što isporučuje fotografije uljeza na vaš smartfon umjesto e-poštom. Nakon što ju instalirate s administratorskim ovlastima otvorit će se glavni izbornik.

Svakako uključite Intruder detection, a možete i odabrati koliko ćete pogrešnih pokušaja otključavanja tolerirati (jedan do pet). Third Eye će vas fotografirati čak i ako unesete ispravnu lozinku nakon nekoliko sekundi.

ZA LAKŠI SAN

Što je filtar plavog svjetla na smartfonu i zašto ga trebate aktivirati?

Pogledaj galeriju

Značajka Last Unlock Time obavijestit će vas kad je smartfon zadnji put korišten, Unlock log prikazati kad je sve bio otključan, a Photo Log ponuditii pregled fotografija ljudi koji su ga pokušali otključati.

Otvorite li izbornik (sličica s tri točkice) i odaberete Settings moći ćete namjestiti nekoliko opcija. Primjerice, gdje će smartfon pohranjivati fotografije i hoće li ih prikazivati u galeriji, koje će vam obavijesti slati i tome slično. I pripremite se na puno, puno oglasa.

CrookCatcher

CrookCatcher nudi zanimljivu tamnu temu s zelenim elementima i vodiča za postavljanje uređaja. Kad završite s time čeka vas jednostavno sučelje s tri taba.

Tab Home omogućava isključivanje usluge. S desne strane je tab Photos u kojem je zbirka fotografija uljeza, skupa s mapom lokacija vašeg uređaja. Kucnete li na simbol za lokaciju dobit ćete točne koordinate i procjenu adrese.

Otvorite li tab Settings dobit ćete pristup postavkama u kojima, između ostalog, možete odrediti broj neuspjelih pokušaja, odabrati kamo će stizati obavijesti, odrediti kako će snimati fotografije..., piše Make Use Of.