tjeskobna i znojna

Žena progutala 20 grama kofeina u prahu i jedva preživjela: Znanstvenici se pitaju koliko kave je previše

22.05.2020 u 13:08

Bionic
Reading

Američka uprava za hranu i lijekove FDA upozorava da žličica kofeina u prahu odgovara količini kave u gotovo 28 šalica

Koliko je kava previše kave? Ovisnici o kofeinu to si pitanje obično postavljaju nad četvrtom jutarnjom kavom. Kofein je najrašireniji psihoaktivni stimulans na svijetu, a u svom čistom, praškastom obliku izuzetno je moćna tvar koja može biti pogubna ako uzimate previše. FDA upozorava da je žličica kofeina u prahu odgovara gotovo 28 šalica kave.

Znanost je upoznata sa slučajem 26-godišnjakinje koja je tri sata nakon što je progutala čak 20 grama kofeina u prahu završila u bolnici. Rebecca Harsten, dežurna liječnica hitne službe iz londonske bolnice Queen Elizabeth, navodi da je žena zaprimljena zbog palpitacija, znojenja, tjeskobe i otežanog disanja. Štoviše, imala je abnormalno ubrzan rad srca, nizak krvni tlak, hiperventilirala je i povraćala.

Provedena ispitivanja pokazala su da se u njenom tijelu nakuplja kiselina, a uočena je i prilična neravnoteža ugljičnog dioksida i kisika u njezinoj krvi, s velikim brojem bijelih krvnih stanica.

Kako bi joj spasili život, stavili su je na infuziju, intravenozno je tretirali bikarbonatom i liječili je magnezijevim sulfatom. Aktivni ugljen korišten je za uklanjanje toksina iz bubrega.

Liječnici su joj davali i hormon zvan norepinefrin kako bi pomogao normalizaciju krvnog tlaka. Davana joj je i masna emulzija nazvana intralipid koja se posljednjih godina koristi za uklanjanje toksičnih materijala iz tijela.

  • +2
Kristali kofeina Izvor: Profimedia / Autor: Science Photo Library / Sciencephoto

Ova kombinacija liječenja je djelovala, pacijentica je preživjela, oporavila se i na kraju je otpuštena iz bolnice.

Ona je dobro prošla jer svake se godine zabilježi više smrtnih slučajeva zbog predoziranja kofeinom. Prodaja kofeina u prahu zabranjena je u mnogim zemljama no ne postoje službene smjernice što činiti u takvim slučajevima.

Iskustvo, objavljeno u medicinskom časopisu BMJ Case Reports, sugerira kako bi se budući slučajevi mogli tretirati kombiniranjem intralipida i hemodijalize.