TEHNO SAVJETI

Je li vaš Wi-Fi u mrtvoj zoni? Ovako ćete otkriti i riješiti problem

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 22.05.2020 07:20
  • Objavljeno 22.05.2020 u 07:20
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Jochen Tack / Alamy / Alamy / Profimedia

Mrtvih zona - područja u stanu, kući, uredu i drugdje u kojima je signal Wi-Fija praktično nepostojeći - moguće je riješiti se. Pokazat ćemo vam kako

Kvaliteta vaše mreže Wi-Fi u velikoj mjeri ovisi o tome mogu li radio-valovi na kojima počiva neometano stižu od preusmjerivača (routera) do uređaja na kojem ju koristite. Nađu li im se na putu prepreke signal može oslabiti, pa i potpuno nestati.

Tako nastaju takozvane mrtve zone - područja u stanu, kući, uredu i drugdje u kojima je signal Wi-Fija praktično nepostojeći. Ne brinite, postoje načini kako ih pronaći i ukloniti. Evo uputa kako to učiniti.

Najjednostavniji način kako pronaći mrtve zone Wi-Fija je proći s uključenim uređajem (primjerice, pametnim telefonom, tablet računalom ili laptopom) kroz sve prostorije i zabilježiti gdje je signal nedostupan ili toliko slab da je veza praktički nedostupna. Hodajte polako, zastanite u područjima gdje namjeravate koristiti Wi-Fi.

Ako znate kako mrtve zone nastaju moći ćete i približno pogoditi gdje su neke od njih. Primjerice, ako ste u većoj kući ili uredu i imate bežični router u jednom kutu zgrade, mrtva zona mogla bi se nalaziti na suprotnom kraju.

Zašto? Pa, između routera i uređaja vjerojatno su prepreke s kojima se signal Wi-Fija ne nosi dobro, poput zidova s pilećom žicom, velikim metalnih komada namještaja, metalnih zidova i tome slično.

Također, signal mogu ometati i drugi uređaji - stari bežični telefoni, mikrovalne pećnice, monitori za nadzor djece, bežični sigurnosni sustavi... Isto vrijedi i za druge routere za Wi-Fi: ako su dovoljno blizu vašem i/ili ako koriste isti bežični kanal, mogu ometati signal.

Za otkrivanje mrtvih zona možete koristiti i specijalizirani softver - recimo, besplatnu aplikaciju Wifi Analyzer za operativni sustav Android.

Otvorite aplikaciju, odaberite Signal meter i vašu mrežu Wi-Fija. Hodajte okolo s otvorenom aplikacijom i vidjet ćete kako se snaga signala mijenja od jedne lokacije do druge.

Za Appleov iOS ne postoji ovakva aplikacija, pa ćete morati osloniti na indikator Wi-Fija na iPhoneu ili iPadu.

Ako imate laptop s operativnim sustavima Windows ili macOS laptop, za mjerenje možete upotrijebiti aplikaciju inSSIDer (Windows | macOS).

Kako riješiti problem mrtvih zona Wi-Fija?

Pronađite bolju lokaciju za router

Pokušajte premjestiti preusmjerivač na lokaciju koja će osigurati bolju pokrivenost. Općenito govoreći, bolje ga je staviti na povišeno mjesto, tako da je između njega i uređaja koji će ga koristiti što manje prepreka.

Namjestite ili zamijenite antenu routera

Provjerite je li antena na vašem bežičnom usmjerivaču podignuta i usmjerena okomito. Ako je polegnuta pokrivenost vjerojatno neće biti dobra. Ako je antena u ispravnom položaju, pokušajte ju nadograditi ili zamijeniti jačom.

Uklonite prepreke

Naravno, nećete rušiti zidove kako bi dobili bolji signal. Ali, možda možete premjestiti metalni namještaj ili pomaknuti kućanske uređaje poput mikrovalne pećnice, akvarija...

Prebacite router na najmanje zagušen kanal

Koristeći već spomenute softverske alate otkrijte koji su najmanje zagušeni kanali pa prebacite na njih svoju mrežu Wi-Fija.

Postavite pojačivač signala

Ako ništa drugo ne pomogne, postavite pojačivač signala kako bi povećali područje koje signal pokriva. Za to mogu poslužiti i stariji routeri koje ne koristite.

Koristite Ethernet

Ako je praktično, spojite računalo izravno na router koristeći kabel za Ethernet.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!