KOZMIČKO LUDILO

Zašto je Curiosity na Marsu otkazao poslušnost?

06.03.2013 u 11:05

Bionic
Reading

Prvi znaci da nešto nije u redu s NASA-inim najnovijim roverom na Marsu uočeni su prošle srijede kada Curiosity nije uspio na Zemlju poslati rezultate svoje 'domaće zadaće', a nedugo nakon toga nije se prebacio na planirano svakodnevno stanje mirovanja

Inženjeri misije zaključili su da je u memoriji računala 'A-strane' došlo do neke greške. U četvrtak su funkcije prebačene na rezervno računalo 'B-strane' pa je sofisticirani pokretni laboratorij konačno uspio ući u sigurnosno operativno stanje s manjom potrošnjom energije.

Sigurnosna stanja dizajnirana su tako da štite rovere kada nastupe problemi u radu. Ona gase sve sustave vozila osim najnužnijih koji ih održavaju na životu i tako sprječavaju da obave radnje koje bi uzrokovale nepopravljive štete. Rover potom čeka naredbe kontrolora sa Zemlje.

To je stanje u kojem se trenutno nalazi Curiosity. Inženjeri postupno uključuju njegove sustave pomoću računala B-strane, a sve funkcije mogle bi se povratiti do vikenda. Tada će vjerojatno biti lakše razumjeti što se dogodilo s A-stranom.

Znanstvenici pretpostavljaju da su probleme izazvale kozmičke zrake. Ove čestice ubrzavaju se do golemih brzina u eksplozijama zvijezda. One su izvor frustracije brojnih astronoma koji su redovno prisiljeni piksel po piksel uklanjati njihove signale iz snimaka svemira. No puno ozbiljniji problemi nastaju kada udare u memorije ili procesore letjelica.

Još 1990-ih IBM je procijenio da bi kozmičke zrake mogle uzrokovati jednu grešku na svakih 256 megabajta RAM-a na računalima na Zemlji unatoč zaštiti njezine magnetosfere. Curiosityjeva računala imaju vrlo snažne oklope, međutim, izuzetno moćne energetske kozmičke zrake ipak ih ponekad uspijevaju probiti jer Mars nema naročito jako zaštitno magnetsko polje.

Unatoč ovim problemima NASA-ini stručnjaci su optimistični i uvjereni da će postupno uspjeti vratiti sve funkcije rovera. Nadajmo se da je tako jer je Curiosity upravo počeo svoja najvažnija istraživanja sastava Marsova tla.