TEHNO SAVJETI

Sedam savjeta koji će vam olakšati život kad je u pitanju - imenovanje uređaja

31.05.2020 u 07:53

Bionic
Reading

Dobar naziv uređaja može biti koristan i više no što možda mislite. Donosimo pregled savjeta kako osmisliti imena, kao i što pritom trebate izbjegavati

Ako ne znate odakle krenuti u dodjeljivanje naziva routerima, zvučnicima, pametnim telefonima i drugim umreženim elektroničkim uređajima, evo pregleda savjeta kako ćete to učiniti.

Nemojte ostaviti početne nazive

Većina uređaja dolazi s generičkim nazivima kao što su primjerice LENOVO-97FPM91 ili Samsung Device. To je eventualno prihvatljivo ako u mreži imate jedan ili dva uređaja. Ali, ako ih je više (naročito ako su od istog proizvođača), vrijeme je da im dodijelite pamtljive nazive kako bi se lakše snašli i njima upravljali.

Nemojte koristiti neobične znakove

Iako će vam znakovi koji nisu dio svakodnevno korištene abecede moguće biti privlačni dok smišljate fora novo ime za svoj uređaj, ali nemojte pokleknuti iskušenju jer bi vam egzotični znakovi mogli kasnije stvoriti probleme. Da, to se odnosi i na emotikone.

Naime, moglo bi se dogoditi da se ti znakovi neće dobro prikazivati na drugim uređajima koji će se spajati s preimenovanim. Uređaji s Bluetoothom, mrežni servisi za dijeljenje i pojedini protokoli mogli bi odbiti povezivanje i druge oblike suradnje zbog njih. To je često prisutno kod starijih sustava.

Također izbjegavajte i prazne prostore, kao i simbole poput znaka za postotak, s kojima operativni sustavi mogu imati problema. Držite se slova, brojeva i crtica.

Neka ime bude kratko i jednostavno

Da, bilo bi fora referirati se, recimo, na Mary Poppins pa uređaju dati ime Supercalifragilisticexpialidocious. Ali, radije nemojte. Zašto? Razlog je isti kao i kod neobičnih znakova: može vam stvoriti probleme u mrežnom okruženju. A i mrzit ćete se svaki put kad ćete trebati unijeti taj naziv nekamo. Zato osmislite jednostavan, kratak i lako pamtljiv naziv.

I još nešto - ne koristite pritom riječi koje često rabite u komunikaciji s Googleovim Assistantom ili Alexom.

Upotrijebite ime vlasnika

U nedostatku inspiracije najbolje je posegnuti za imenom osobe čiji je uređaj ili koja na njemu radi. Recimo, Ivo-Desktop, Maja-iPad ili Patricija-Kindle. Možda nije uzbudljivo ili maštovito, ali je praktično i pregledno.

Upotrijebite lokaciju uređaja

Umjesto imena vlasnika možete posegnuti za mjestom gdje se nalaze. Na primjer, kuhinja-zvucnik ili spavaca-chromecast.

Upotrijebite obrasce

Uređajima možete dati nazive koji se uklapaju u određene obrasce. Recimo, po planetama Sunčevog sustava, slovima abecede po redu, bogovima iz grčkog panteona, likovima iz omiljene serije, kemijskim elementima, gradovima i državama koje želite posjetiti... Možete i kombinirati, pa dobiti nazive poput Helij iPhone ili Zeus Kindle.

Posegnite za generatorom imena

Ako ništa drugo ne pomogne, potražite neki od generatora imena online: Naming Schemes, Seventh Sanctum...