RAČUNALA

Kako odabrati pravi iPad za sebe? Otkrijte u našem vodiču

13.06.2020 u 18:46

Bionic
Reading

Ako ste se odlučili za kupnju tablet računala i izbor je pao Apple, u ponudi je nekoliko uređaja...

Ako ste odlučili zamijeniti svoj stari i spori tablet ili razmišljate o nadogradnji, Apple nudi velik broj modela. Problem s njima je, doduše, taj da su svi jako slični što izbor čini ekstra teškim. U ovom ćemo vodiču pokušati pojasniti razlike među tabletima iz Applea i uz malo sreće - olakšati vam izbor.

Što se nudi?

Apple u trenutku pisanja ovog članka nekoliko različitih modela iPada koje ćemo poredati od najjeftinijih do najskupljih. Na samom početku liste nalazi se 10.2-inčni iPad, slijedi ga 7.9 inčni iPad mini, nakon njega dolazi 10.5 inčni iPad Air, 11-inčni iPad Pro i konačno - najskuplji 12.9 inčni iPad Pro.

Drugo pitanje koje vrijedi postaviti je što točno znači 'pravi tablet za vas'? Za početak tu je veličina, pa cijena (koja kod Applea već tradcionalno zna skočiti prilično visoko), snaga samog uređaja i konačno - pravilni ulaz koji će omogućiti kompatibilnost s dodacima koje hoćete kupiti ili već imate. Ukratko - ako znate što tražiti i ako znate više o modelu kojeg kupujete, bolje ćete proći. Svaki od uređaja, naime, ima svoje prednosti i zaostatke.

iPad (2019)

Appleova sedma generacija iPada malo je dizajnerski drugačija od prijašnjih. Za početak, ima veći keran i Smart Connector na rubu koji nam služi za spajanje stvari poput Apple Smart Keyboarda. Također vrijedi naglasiti da skuplji iPad mini nema Smart Connector. iPad iz 2019. ujedno je i prvi iPad koji podržava Apple Pencil.

Premda se radi o trenutno najjeftinijem iPadu, to ne znači da je on bez aduta. Za početak, pokreće ga A10 Fusion koji se nalazi u iPhoneu 7 i 7 Plus, ima 3 GB RAM-a, što u polju iPada znači solidne performanse koje, doduše, nisu apsolutno rješenje za stvari poput najzahtjevnijih igara. Uređaj ima ekran od 10.2 inča, dolazi sa zapremninom od 32 i 128 GB memorije, ima ulaz za slušalice, otključava se dodirom prsta, a cijena mu počinje od oko 3300 kuna.

iPad mini (2019)

iPad mini je iPad za ljude koji žele uređaj za nijansu složeniji od drugih Appleovih opcija poput iPhonea. Model dolazi sa 7.9 inčnim ekranom, što i dalje ne znači da se radi o nečemu što možete nositi u džepu. Ono što uređaju ide u prilog su manje dimenzije koje ga čine karikom između iPhonea i tableta. Ako želite čitati, gledati filmove ili igrati videoigre, a treba vam nešto veće od iPhonea, ovo je solidna opcija.

iPad mini iz 2019. dolazi sa prilično jakim A12 Bionic procesorom (istim procesorom koji se nalazi u Appleovim smartfonima iz 2018.), uključujući iPhone XS i iPhone XR. iPad mini ima Lightning konektor, ekran od 7.9 inča, 64 ili 256 GB prostora, ulaz za slušalice, otključava se dodirom i košta od 3999 kn naviše.

iPad Air (2019)

iPad Air iz 2019. ulazna je točka u Appleov premijski sektor te je po mnogočemi sličan starijim modelima iPada Pro. iPad Air ima ekran od 10.5 inča i koristi True Tone prikaz bez ProMotiona (ekrana s brzim odazivom napravljenog za crtače). Smart Connector je i dalje tu, što znači da Smart Keyboard radi i u ovom slučaju. Uređaj se puni preko Lightninga i ima četiri zvučnika. Ako vam nedostaje ProMotion, bacite pogled na stariju generaciju iPada Pro ili, ako ste pri novcu, iPad Pro iz 2018. ili 2020. Uglavnom, ako se odlučite za iPad Air iz 2019. dobit ćete A12 procesor, Lightning priključak, ekran od 10.5 inča, pohranu od 64 GB i 256 GB, ulaz za slušalice, Touch ID i račun od 4749 kn naviše.

iPad Pro (2020)

Appleov iPad Pro iz 2020. donosi nekoliko revizija u odnosu na uspješnu verziju iz 2018. Premda se radi o više-manje istom dizajnu, najveći plus je nov sustav objektiva koji ove godine dolazi sa LIDAR senzorom za proširenu stvarnost, još jačim procesorom, još mikrofona i bazičnom zapremninom od 128 GB. Cijena mu je u našim dućanima čak niža od one prošlogodišnjeg modela te realno - uz ProMotion prikaz i podršku za novi Apple Pencil, riječ je o doslovno najboljem Appleovom tabletu za profesionalne ilustratore.

iPad Pro iz 2020. dolazi sa USB-C konektorom, ekranom od 11 ili 12.9 inča, 128 GB, 256 GB, 512 GB ili 1 TB prostora, Face ID-jem i cijenom od oko 7500 kuna (za 11 inčni model, naravno).

Što se nekih bitnijih značajki tiče, valja naglasiti da uređaj dolazi sa A12Z Bionic procesorom koji u kombinaciji s novim iPadOS-om, Magic Keyboardom (i USB-C portom koji podržava vanjske diskove) može poslužiti i kao zamjena za laptop. Ako se pitate isplati li se ovo kupiti više nego standardni iPad, odgovor zavisi o tome što želite kupiti. Ako vam treba grafički tablet za crtanje i zamjena za laptop, kupite iPad Pro, a ako vam treba 'samo' tablet, bacite pogled na starije modele.