'fleksibilna tehnologija'

[VIDEO] Covid potvrda u obliku mikročipa pod kožom? Pogledajte što su izumili u Švedskoj

21.12.2021 u 21:33

Bionic
Reading

Švedska kompanija Epicenter predstavila je mikročip veličine zrna riže koji vašu covid putovnicu pohranjuje pod kožom te koristi tehnologiju koja se inače upotrebljava za beskontaktno plaćanje

Epicenter, startup iz Stockholma, predstavio je nov način nošenja covid putovnica - unutar mikročipa ugrađenog pod kožu. Implantat je moguće pročitati bilo kojim uređajem koji podržava NFC protokol, tehnologiju koja se inače koristi za beskontaktno plaćanje, piše Daily Mail.

U videu koji je podijelio Epicenter vidimo njihovog voditelja distribucije Hannesa Sjöblada kako skenira čip u ruci smartfonom, a on nakon toga pokazuje potvrdu o cijepljenju. 'Implantati su vrlo fleksibilna tehnologija koja se može koristiti za mnogo stvari, a jedna od njih trenutno je covid putovnica', rekao je u razgovoru.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ruptly

Premda su od prvog lockdowna restriktivne mjere diljem svijeta ublažene, koronavirus se i dalje brzo širi i mutira u nove varijante koje je teže zaustaviti. Svijet, doduše, danas ima pristup cjepivima koja mogu smanjiti simptome opasnog virusa, kao i potvrde o primljenom cjepivu u papirnatom ili digitalnom formatu.

Epicenter prikaz digitalne covid potvrde želi učiniti jednostavnijim. 'U slučaju da vam telefon ostane bez energije, čip je uvijek jedno od rješenja. Naravno, ove godine tehnologiju ćemo koristiti za to, a iduće za nešto drugo', rekao je Sjöblad. Prema Sjöbladu, čip se može izvaditi, a njegovo korištenje za prikaz potvrde ne traži specijalnu aplikaciju za smartfon.

Epicenterovi implantati nisu ništa novo, s obzirom na to da ih kompanija već godinama koristi za hrpu stvari - uključujući identifikaciju vlastitih zaposlenika.

  • +19
Koronavirus u svijetu Izvor: Profimedia / Autor: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Kompanija je 2015. objavila da je ugradila čipove u preko 100 svojih zaposlenika koji ih nakon toga mogu koristiti za otvaranje vrata, pokretanje pisača ili kupovine sokova na automatu - jednim pokretom ruke. Čip se ugrađuje pomoću injekcije, nakon čega uz klik ostaje ispod kože.

Kad ga aktivira čitač, čip šalje malu količinu podataka pomoću elektromagnetskih valova. Premda putovnice s čipovima nisu još dio stvarnosti, sigurno je pretpostaviti način na koji će se, ako dođe do toga, ugrađivati.

Suosnivač i direktor Epicentera Patrick Mesterton 2017. je rekao da je 'najveća korist čipa praktičnost - on zamjenjuje druge komunikacijske uređaje, npr. kreditne kartice'.