ODLIČNO!

Uz domaći softver bolesnici će moći govoriti očima

11.02.2016 u 13:02

Bionic
Reading

Umjesto zalijevanja kantom ledene vode, tvrtka E-glas razvila je komunikator koji osobama koje ne mogu govoriti i ne mogu koristiti svoje ruke omogućava komunikaciju i upravljanje pametnim domom

Kako funkcionira komunikator Serwantess? 'Osoba gleda u ekran računala Windows na kojem je instaliran komunikator Serwantess. Na računalo je spojen poseban uređaj Tobii PCEye Go koji prati pokrete očiju i umjesto miša pomiče kursor tamo gdje korisnik gleda.

Kako korisnik pogleda neko slovo na ekranu tako se ono ispisuje i stvaraju se riječi i rečenice. Kad osoba napiše što želi pokreće izgovaranje izraza ili rečenice.

Pored toga, postoji već i kolekcija postojećih brzih izraza koji se mogu koristiti za brzu komunikaciju da ih se ne mora posebno pisati', objašnjava Miroslav Vrankić, osnivač i direktor tvrtke E-glas u kojoj je Serwantess komunikator razvijen.


Razvoj komunikatora Serwantess trajao je pola godine. Na njemu radilo pet osoba, a rad na dizajnu sučelja izveden je u suradnji s tvrtkom Pet minuta. 'Najvažnije nam je bilo napraviti što jednostavniji softver kako bi ga svatko mogao koristiti', kaže Vrankić.

Moguće ga je povezati sa sustavom za upravljanje domom Serwantess, ali može funkcionirati i samostalno. Povezivanje će biti potrebno u situacijama kada korisnici zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu govoriti, a žele elektronički upravljati domom.

Osim na hrvatskom, dostupan je i u izdanju na engleskom jeziku. Besplatan je za članove udruge Neuron koja okuplja osobe oboljele od ALS-a koja je bila partner na projektu i koja je sufinancirala razvoj sustava.

Vrankić procjenjuje kako u Hrvatskoj ima oko 500 osoba kojima je komunikator Serwantess nužan.

'To su odrasle pismene osobe koje su paralizirane i ne mogu govoriti, a mogu pomicati očima. Među njima su oboljeli od ALS-a, težih stadija mišićne distrofije, multiple skleroze, posljedica moždanih udara i slično', kaže Vrankić.