OPET SE KUHA

UN želi prisluškivati sve na internetu

06.12.2012 u 17:32

Bionic
Reading

Prema prijedlogu, iza kojeg stoji Kina, vlastima i telekomima omogućilo bi se postavljanje filtara koji bi mogli otkrivati kriminalce, ali i - torentaše

Članice Međunarodne telekomunikacijske unije Ujedinjenih naroda dogovorile su implementaciju internetskog standarda koji bi mogli omogućiti prisluškivanje bilo koga na globalnoj razini.

Riječ je o standardu nazvanom Y.2770. Predložila ga je Kina, a telekomima i vlastima diljem svijeta omogućit će postavljanje filtara koji će im omogućiti lakše i dublje kopanje po podacima koji putuju Mrežom, u potrazi za kriminalnim djelatnostima, materijalima kojima se krše autorska prava, dijelovima razgovora, korisnicima torrenta...

Nadzoru te vrste teoretski možete izbjeći ako podatke kriptirate, no ta prepreka - uz dovoljno resursa - nije nesavladiva.

Dvanaestodnevna konferencija ITU-a u Dubaiju tijekom koje se raspravlja o ovim pitanjima održava se iza zatvorenih vrata, a predstavnicima Googlea, Facebooka i Twittera onemogućeno je sudjelovanje, piše RT.

Glasovima protiv takvog nadzora internetskog prometa pridružio se i Tim Berners-Lee, koji ga smatra ozbiljnim kršenjem prava na privatnost. Iz ITU-a poručuju kako nema prijetnje slobodi govora, već je u pitanju 'zlatna prilika za omogućavanje spajanja na internet milijardama ljudi koji si to trenutno ne mogu priuštiti.'

Prije početka konferencije iscurile su navodni nacrti prijedloga poput ruskog, kojim se traže široke ovlasti za oblikovanje sadržaja i strukture interneta unutar granica pojedinih zemalja, ili skupine arapskih zemalja, koje predlažu jedinstvenu osobnu iskaznicu za sve korisnike interneta. Dio zemalja u razvoju i telekoma želi dobavljačima sadržaja naplatiti prijenos istog internetom.

U pozadini traje i bitka u kojoj Sjedinjene Države pokušavaju zadržati svoj dominantni utjecaj na Mrežu. Američki Senat prošlog je tjedna jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se od administracije predsjednika Barracka Obame traži da se usprotivi svim nastojanjima Ujedinjenih naroda usmjerenim prema preuzimanju nadzora nad internetom.

Protivljenje je iskazao i Europski parlament, koji se zalaže za zadržavanje postojećeg decentraliziranog sustava nadzora.

Da bi bilo koji prijedlog stupio na snagu, čeka ga još dug put. Čak i ako većina članica ITU-a odobri prebacivanje nadzora interneta u ruke UN-a, skupa sa spornim prijedlozima, vjerojatno će u većini zapadnih zemalja velike tehnološke kompanije lobirati protiv ratificiranja dokumenta koji bi to omogućio, pozivajući i potičući internautsku javnost na bunt i pritiskanje političara.

Slične scenarije vidjeli smo kad su u pitanju bili zakonski prijedlozi kao što su ACTA, SOPA...