STIGLO UPOZORENJE

Ukrajinci strahuju od velikog ruskog cybernapada, slijedi li nova NotPetya?

27.06.2018 u 13:56

Bionic
Reading

U Ukrajini očekuju veliki koordinirani napad ruskih hakera koji bi mogao pasti na neki od njihovih praznika i imati posljedice na ostatak svijeta

Ruski hakeri napadaju računala diljem Ukrajine kako bi ih zarazili zlonamjernim softverom u sklopu priprema za ogroman koordinirani napad, tvrdi Sergej Demedjuk, šef ukrajinske policije za cyber zločine, a prenosi Independent.

Prema njegovim navodima, hakeri stvaraju tzv. 'stražnje ulaze' u računalima u vlasništvu banaka te energetskih i drugih tvrtki, kako bi malver u nekom trenutku aktivirali u jednom potezu. Ukrajinska policija, u suradnji s inozemnim vlastima, radi na razotkrivanju te hakerske skupine, dodao je.

Jeste li znali? Ovako hakeri na najlakši način dolaze do vaše lozinke Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Policije i timovi za korporativnu sigurnost diljem svijeta pozorno prate cyber prijetnje u Ukrajini, odakle su stigli neki od najdestruktivnijih hakerskih napada u povijesti. To što su ukrajinske vlasti odlučile obznaniti prijetnju smatra se znakom kako strahuju da bi mogla imati veliki učinak. Cybernapade te vrste, naime, teško je ograničiti na samo jednu državu.

Očekuje se sveopći napad u jedan dan

Virus NotPetya pogodio je Ukrajinu u lipnju prošle godine te iz stroja izbacio državne agencije i tvrtke prije no što je poharao korporativne mreže po svijetu, nanoseći štete koje su se mjerile u milijardama. Ovaj bi napad mogao imati slične razmjere, upozorio je Demedjuk.

Ukrajinska policija pronašla je viruse u e-pošti poslanoj s legitimnih domena državnih institucija čiji su računalni sustavi bili hakirani, kao i lažne web stranice koje su se predstavljale kao službene državne. Hakeri su otkrivanje nastojali izbjeći razbijanjem zlonamjernog softvera u razdvojene datoteke koje bi postavljali u ciljane mreže prije no što bi ih aktivirali na unaprijed određen dan.

Neki od dosadašnjih napada dogodili su se tijekom većih ukrajinskih praznika i blagdana. Idući se očekuje tijekom Dana ustava (koji pada u četvrtak, 28. lipnja) ili na Dan nezavisnosti (u kolovozu).

Službeni Kijev optuživao je Ruse u više navrata za organizaciju cyber napada velikih razmjera u sklopu hibridnog rata protiv Ukrajine nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine. Rusija uporno niječe te navode.