NOVA POŠAST

Pojavio se još jedan zlonamjerni softver, evo što trebate znati o Prowliju

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 09.06.2018 08:09
  • Objavljeno 09.06.2018 u 08:09
malware računala virusi

malware računala virusi

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Otkriven je još jedan ogromni botnet sa zlonamjernim softverom koji je zarazio više od 40 tisuća web poslužitelja, modema i uređaja povezanih s internetom koji pripadaju organizacijama diljem svijeta

Prowli, kako je nazvan, osmišljen je za širenje malwarea i ubacivanje zlonamjernog softvera s ciljem preuzimanja web poslužitelja i web odredišta diljem svijeta raznim tehnikama napada, uključujući korištenje sigurnosnih propusta i slabih konfiguracija te proboja golom silom.

U trenutku kad ga je otkrio tim GuardiCore Prowli je već pogodio više od 40 tisuća strojeva u više od devet tisuća organizacija iz raznih domena, uključujući financije, obrazovanje i državne.

  • +1

Evo pet najboljih besplatnih antivirusnih programa za PC

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pogođeni su web poslužitelji koji koriste Drupal i WordPress (CMS), Joomla! (K2), poslužitelji za sigurnosne kopije koji koriste softver HP Data Protector, modemi za DSL, serveri s otvorenim portom SSH, instalacije PhpMyAdmin, NFS, serveri s otvorenim portovima SMB te uređaji iz domene interneta stvari, između ostalog.

Napadači su zaražene uređaje koristili za rudarenje kriptovaluta ili pokretanje skripti koje bi ih preusmjeravale na web odredišta zaražena zlonamjernim kodom. Stoga se pretpostavlja kako ih je više zanimao novac, manje ideologija ili špijunaža.

  • +5
  • +2

Ovo su najpoznatiji hakeri svih vremena

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kako se možete zaštititi? Pošto su napadači koristili kombinaciju poznatih slabih karika i pogađanja, provjerite je li vaš sustav nadograđen na najnovije izdanje softvera i uvijek koristite snažne lozinke za vaše uređaje. Sumnjate li da je neki od vaših sustava zaražen, odvojite ga od drugih u mreži, piše Hacker News.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!