STIŽE ZAKRPA

Vlasti više neće moći provaljivati u iPhone kao dosad

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 14.06.2018 10:32
  • Objavljeno 14.06.2018 u 10:32
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

U planu je nadogradnja softvera koja bi onemogućila pristup ulazu za punjenje i prijenos podataka sat vremena nakon što je smartfon zaključan

Iz Applea je stigla potvrda kako su zakrpali sigurnosni propust koji je vlastima omogućavao hakiranje iPhonea korištenjem hardverskih rješenja temeljenih na USB-u poput, primjerice, GrayKeya.

U planu je nadogradnja softvera koja bi onemogućila pristup ulazu za punjenje i prijenos podataka sat vremena nakon što je smartfon zaključan. Tko nakon tog razdoblja želi koristiti taj ulaz morat će unijeti lozinku.

  • +3

Trikovi za bolje fotografiranje iPhoneom

Izvor: Screenshot / Autor: Benjamin Geskin

Značajka koja onemogućuje povezivanje uređaja koji koriste USB s iPhoneom ili iPadom ako su smartfon ili tablet računalo bilio zaključani sat vremena trebala bi biti uključena u izdanje Appleovog operativnog sustava iOS 12. Bit će automatski uključena i neće blokirati punjenje.

Apple nije imao izbora

Američke i druge vlasti koristile su GrayKey i druga rješenja temeljena na USB-u kako bi otključali Appleove uređaje zaplijenjene tijekom istraga za koje nisu imale lozinku. Uređaj bi isprobavanjem velikog broja kombinacija mogao pogoditi lozinku za nekoliko sati.

Kako će Appleovi uređaji postati nedostupni putem USB-a nakon sat vremena, spomenuta će rješenja postati beskorisnima na iPhoneima i drugim uređajima koji će moći upogoniti iOS 12. No, sličnim se rješenjima koriste i kriminalci, tako da u Appleu nemaju baš puno izbora.

Ta tvrtka inače redovno udovoljava službenim zahtjevima za pristup podacima koje drži na svojim web poslužiteljima, o čemu brine poseban tim. Od 2013. godine pozitivno su odgovorili na više od 55 tisuća zahtjeva američkih vlasti, vezanih uz više od 208 tisuća uređaja, korisničkih računa i podataka po kojima je moguće pratiti trag novca, piše Mac Rumors.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!