NAKON SKORO 15 GODINA

Napokon nam stiže novi, sigurniji protokol za Wi-Fi

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 26.06.2018 11:00
  • Objavljeno 26.06.2018 u 11:00
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Tiny Ivan / Alamy

Novi protokol nudi niz dodatnih slojeva zaštite za uređaje bežično povezane Wi-Fijem koji bi hakerima, između ostalog, trebali otežati pogađanje lozinke i pristupanje podacima

Wi-Fi uređaji koriste isti sigurnosni protokol već dulje od deset godina. No, ne zadugo. Wi-Fi Alliance, tijelo zaduženo za standardizaciju tehnologije za Wi-Fi, počelo je certificirati proizvode koji podržavaju protokol WPA3, nasljednika sigurnosnog protokola WPA2 koji je u uporabi još od 2004. godine.

  • +3

Sedam savjeta kako sigurno koristiti javno dostupan Wi-Fi

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Novi protokol nudi niz dodatnih slojeva zaštite za uređaje bežično povezane Wi-Fijem. Jedna od većih nadogradnji otežava posao hakerima koji žele probiti vašu lozinku upornim pogađanjem, dok im druga ograničava koliko podataka hakeri mogu vidjeti čak i ako su pogodili lozinku. Što se nas kao korisnika tiče te će promjene biti nevidljive. I dalje ćemo samo utipkati lozinku i povezati se s mrežom.

Među novitetima je i sigurnosna značajka koja spriječava kompromitiranje starijih podataka. Ako napadač presretne prijenos enkriptiranih podataka Wi-Fijem i pogodi lozinku, moći će vidjeti samo podatke koji su u prijenosu jer će stariji biti nedostupni.

Radit će i sa starijim uređajima

Promjene se odnose na kućno i osobno korištenje Wi-Fija. Poslovni korisnici dobit će drugi set zaštitnih mjera. Novi oblici zaštite neće stupiti na snagu preko noći već će to biti višegodišnji proces.

  • +3

Evo zašto je dobro isključiti wi-fi i bluetooth tijekom noći

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: PhotoMIX

Prvo ćete morati kupiti novi bežični preusmjerivač (router) s podrškom za WPA3 (ili se nadati kako će onaj kojeg koristite moći biti nadograđen). Isto vrijedi i za druge uređaje. Srećom, uređaji koji podržavaju WPA3 mogu se povezati s onima koji koriste WPA2.

Novi standard zasad nije obvezan za nove proizvode, ali mogao bi se proširiti s novom generacijom Wi-Fija 801.11ax, za koju se očekuje kako će postati masovno prihvaćenom do kraja iduće godine. S vremenom bi trebao postati obveznim. Dok se to ne dogodi WPA2 i dalje će primati nove sigurnosne nadogradnje i zaštitne mjere.

Iz organizacije Wi-Fi Alliance također su najavili i novu značajku Easy Connect, koja bi trebala pojednostaviti postupak povezivanja pametnih kućanskih uređaja na vaš router. Moći ćete skenirati QR kod mobitelom kako bi podatke potrebne za spajanje automatski proslijedili novom uređaju, piše Verge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!