ruše se rekordi

Udarac Twitteru: Threads bilježi nevjerojatne brojke

17.07.2023 u 12:40

Bionic
Reading

Metina direktna konkurencija Twitteru, aplikacija Threads, u samo pet dana postojanja registrirala je 100 milijuna preuzimanja, a samo sedam dana od nastanka brojka se zaokružila na 150 milijuna. A korisnici iz EU-a još se ni ne mogu prijaviti

Tvrtka Meta Platforms početkom mjeseca pokrenula je Threads, servis kojim nastoji konkurirati Twitteru. U prvih nekoliko sati tu su uslugu počeli upotrebljavati milijuni korisnika u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i više od stotinu ostalih država svijeta.

Ali ne i u Europskoj uniji. Lansiranje na Starom kontinentu stavljeno je na čekanje zbog nadolazeće regulatorne nesigurnosti.

Aplikacija Threads zabilježila je više od 150 milijuna preuzimanja (iOS i Google Play zajedno) i to samo sedam dana od lansiranja. Društvena mreža postigla je ovu prekretnicu 5,5 puta brže od aplikacije koja je dosad držala tron. Slijedi Nianticov Pokémon GO, koji je dosegao istu prekretnicu za 33 dana, te Call of Duty: Mobile, kojemu je za to trebalo 106 dana.

Analitička tvrtka Data.ai ističe da je Threads imao oko '93 milijuna aktivnih korisnika globalno tijekom prvog djelomičnog tjedna dostupnosti'.

Govoreći o tržišnom udjelu, Data.ai kaže da je Indija zauzela prvo mjesto osvojivši 33 posto udjela u preuzimanju aplikacije za iOS i Google Play od 12. srpnja. Korisnici iz Brazila su na drugom mjestu s 22 posto udjela, a slijede oni iz SAD-a sa 16 posto globalnih preuzimanja aplikacije.

Razlog za to što Threads još uvijek nije dostupan korisnicima na tlu EU-a prvenstveno je Zakon o digitalnim tržištima, osmišljen kako bi spriječio velike tehnološke tvrtke u skupljanju podataka, korisnika i usluga, nadjačavanju tržišnih suparnika i rastu dok ne postanu toliko velike da ih nije briga što se događa, kako su šefovi EU-a, poput povjerenika za unutarnje tržište Thierryja Bretona, upozoravali proteklih godina.

Problem je, između ostalog, u tome što je Threads povezan s Instagramom, a što implicira dijeljenje podataka na način koji Uniji nije prihvatljiv.

'Činjenica da Threads još uvijek nije dostupan za građane EU-a pokazuje da propisi Unije funkcioniraju. Nadam se da će Meta osigurati da sva pravila budu obuhvaćena i da se poštuju prije nego što se otvore za građane EU-a', rekla je zastupnica danskih socijaldemokrata Christel Schaldemose, koja je vodila izradu Zakona o digitalnim uslugama.

'Bez sumnje, čim njihovi odvjetnici kažu da je to u redu, i oni će doći u Europu', rekla je Dita Charanzonva, liberalna češka zastupnica i potpredsjednica Europskog parlamenta.