NEĆEŠ, KORISNIČE

Meta blokira EU korisnike koji se na Threads prijavljuju putem VPN-a

14.07.2023 u 14:35

Bionic
Reading

Metin pandan Twitteru poduzima dodatne mjere kako bi građane EU zaustavio od posrednog pristupanja njegovim uslugama

Nakon što se veći broj korisnika iz EU prižalilo da ne mogu pristupiti Threadsima putem VPN-a, Meta je objavila razlog - ne dozoljavaju im.

Tvrtka je lansirala Threads prošli tjedan, ali s obzirom na zabrinutost oko privatnosti oko aplikacije ona nije dostupna u EU. Tvrtka je potom u izjavi objavila da primjenjuje dodatne mjere kako bi korisnicima spriječila pristup novoj društvenoj mreži.

'Threads trenutno nije dostupan u većini Europe, pa smo poduzeli dodatne mjere kako bismo ljudima iz tih zemalja blokirali pristup.Europa je i dalje važno tržište za Metuzi nadamo se da ćemo u budoćnosti donijeti Threads u više zemalja' piše u službanoj objavi Mete.

Nekoliko korisnika sa sjedištem u EU nedavno je na Twitteru objavilo snimke ekrana na koji prikazuju nemogućnost pristupu Threadsima unatoč VPN-u.

Aplikacija Threads rigorozno prati apsolutno sve svoje korisnike. Ako u App Storeu samo pogledate opis onog što Threads sakuplja jasno će vam biti zašto ta aplikacija nema pristup EU. Zuckerbergova kompanija sakuplja sve od osobnih podataka, osjetljive informacije poput zdravstvenih i financijskih podataka, točne lokacije, povijesti pregeldavanja i povijesti pretraživanja, a zbog povezanosti Instagrama i Threadsa, ako izbrišete račun na Threadsu, ostat ćete i bez onog na Instagramu.

Prema zakonu o zaštiti podataka EU-a, Meti treba valjana pravna osnova za zakonitu obradu takvih osobnih podataka za ciljanje oglasa - područje u kojem se tvrtka suočava s povećanom neizvjesnošću nakon nedavne presude Suda pravde, piše TechCrunch.

Nadalje, Zakon o digitalnim tržištima EU također postavlja ograničenja na to kako tehnološki divovi smiju kombinirati podatke za dostavljanje dokaza. Meta je nedavno izrazila nesigurnost oko toga kako će gore spomenuti zakon primjeniti na svoju poslovu uporabu podataka te kako će odgoditi pokretanje Threadsa u EU.

Unatoč tome što nije službeno predstavljen u većem dijelu Europe, Metin rival Twitteru bilježi dobar start sa preko 100 milijuna prijava u samo nekoliko dana.

Međutim, prema analitičkoj tvrtki za praćenje Sensor Tower, dnevni aktivni korisnici smanjili su se za 20% ovaj tjedan u usporedbi sa subotom, a smanjeno je i vrijeme provedeno na aplikaciji. Drugim riječima, još ćemo vidjeti hoće li Threadsova popularnost izblijediti nakon što prestane biti 'nova luda stvar'.