RAT OKO PODATAKA

Većina svijeta koristi Facebookov Threads, ali ne i Europa. Znate li zašto?

10.07.2023 u 10:48

Bionic
Reading

Pojedini analitičari upozoravaju kako si Unija puca u nogu oštrom tehnološkom regulacijom. Čini se kako vodeći političari u Bruxellesu ne dijele to mišljenje

Tvrtka Meta Platforms je krajem prošlog tjedna pokrenula Threads, servis kojim nastoji konkurirati Twitteru.

U prvih nekoliko sati tu su uslugu počelo koristiti milijuni korisnika u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i više od stotinu drugih država.

Ali, ne i u Europskoj uniji. Lansiranje na Starom kontinentu je stavljeno na čekanje zbog nadolazeće regulatorne nesigurnosti.

Naročito se to odnosi na Zakon o digitalnim tržištima, osmišljen kako bi spriječio velike tehnološke tvrtke u skupljanju podataka, korisnika i usluga, nadjačavanju tržišnih suparnika i rastu dok ne postanu toliko velike da ih nije briga što se događa, kako su šefovi EU poput povjerenika za unutarnje tržište Thierryja Bretona upozoravali proteklih godina.

Problem je u, između ostalog, u tome što je Threads povezan s Instagramom, što implicira dijeljenje podataka na način koji Uniji nije prihvatljiv.

Pojačan pritisak na tehnološke divove

Prije mjesec dana Google je odgodio lansiranje svog chatbota za umjetnu inteligenciju Bard nakon razgovora s irskom regulatornom agencijom zaduženom za zaštitu privatnosti.

Talijanske vlasti podijelile su packe tvrtci OpenAI, koja stoji iza robota za brbljanje ChatGPT, blokiravši privremeno rad tog bota navodnih povreda privatnosti.

Pojedini analitičari upozoravaju kako si Unija puca u nogu oštrom tehnološkom regulacijom. Čini se kako vodeći političari u Bruxellesu ne dijele to mišljenje.

'Činjenica da Threads još uvijek nije dostupan za građane EU-a pokazuje da propisi Unije funkcioniraju. Nadam se da će Meta osigurati da su sva pravila obuhvaćena i da se poštuju prije nego što se otvore za građane EU-a', rekla je zastupnica danskih socijaldemokrata Christel Schaldemose, koja je vodila izradu Zakona o digitalnim uslugama.

'Bez sumnje, čim njihovi odvjetnici kažu da je to u redu, i oni će doći u Europu', rekla je Dita Charanzonva, liberalna češka zastupnica i potpredsjednica Europskog parlamenta, a prenosi Politico.

Unija je u rujnu 2022. godine pojedine tehnološke divove podvrgla strogim zahtjevima kako trebaju upravljati svojim uslugama, koji se trebaju pridržavati počevši od od ožujka 2024.

Metina praksa kombiniranja korisničkih podataka na svim svojim uslugama već je bila na udaru kritika u Europi.

U Njemačkoj je u svibnju 2022. proglašena tehnološkom platformom od iznimne važnosti prema nacionalnim pravilima o tržišnom natjecanju, što ju je kasnije prisililo na razdvajanje svoje konzole za virtualnu stvarnost od prijave na Facebook.

Još 2017. godine Europska komisija kaznila je Metu globom od 110 milijuna eura zbog pružanja netočnih ili pogrešnih informacija dok je Unija istraživala njezino preuzimanje platforme za razmjenu poruka WhatsApp 2014. godine.

Krajem svibnja stigla je i rekordna globa od 1,2 milijardi eura zbog kršenja Opće uredbe o zaštiti podataka.