Gospodari zabave

U industriji video igara okreće se triput više novca nego na prodaji filmova ili glazbe, evo brojki

19.03.2019 u 11:25

Bionic
Reading

Programeri videoigara sastaju se ovih dana u San Franciscu na godišnjoj konferenciji Game Developers Conference. Ovo događanje developerskog naroda okuplja 28.000 profesionalaca koji se imaju čime pohvaliti.

Kao što se da iščitati iz grafikona, igranje je danas puno više od puke zabave tinejdžera koji ne žele izaći iz kuće. Dapače, barem što se novca tiče, videoigre izrasle su u najveću industriju zabave u Sjedinjenim Američkim Državama pa i šire.

Udruga Entertainment Software navodi kako su Amerikanci na videoigre, uključujući kupovinu i pretplatu, lani potrošili 35,8 milijardi dolara. To je triput više novca no od onoga što su potrošili na kupovinu glazbe ili filmova.

Da bi platforma za videoigre bila uspješna, apsolutno je ključno da je podrže developeri. Jer ni najbolji hardver ničemu ne služi ako se najbolje igre vrte na drugim platformama. Tvrtka UBM anketirala je 4000 programera u uoči gejmerske konferencije u San Franciscu sastavila popis najomiljenijih platformi za koje rade programeri.

PC je i dalje najomiljeniji. Dvije trećine ispitanika radi na igrama koje će biti objavljene na računalima. Štoviše, 60 posto ispitanika smatra računala najzanimljivijom gaming platformom. Nešto manje popularan od računala, PlayStation 4 i dalje je u vrhu prioriteta. Sonyjevu konzolu 38 posto programera smatra jednom od najzanimljivijih platformi, a njih 31 posto i izrađuje igre za PlayStation.

Nintendova popularna nova hibridna konzola Switch također privlači pažnju razvojnih programera ove godine; Switch je programerima zanimljiviji od PlayStationa, no broj zaposlenih na ovoj platformi daleko je manji. Ni pametni telefoni i tableti više se ne doživljavaju kao manje vrijedne platforme. Broj zaposlenih na izradi igara ipak je nešto veći no njihovo uzbuđenje zbog rada na tim platformama.