problemi na popularnoj mreži

Tužila Pinterest za krađu ideja i ponovno otvorila staru ranu odnosa prema ženama: 'Očekivala sam da će mi se odužiti čim budu mogli...'

14.09.2021 u 10:38

Bionic
Reading

U tužbi podnesenoj na okružnom sudu u Alamedi, Christine Martinez optužila je Bena Silbermanna i Paula Sciarra, među ostalim, za krađu ideja i nepoštenu poslovnu praksu

Kad je 2019. Pinterest postao javna kompanija, Christine Martinez prijatelji su čestitali na uspjehu. Od ranih dana i ona je naime radila na ovoj društvenoj mreži, no nije se našla među onima koji su na njoj i zaradili.

Kako piše New York Times, kad je shvatila da njen rad neće biti kompenziran, tužila je Pinterest.

U tužbi podnesenoj na okružnom sudu u Alamedi, Martinez je optužila Bena Silbermanna i Paula Sciarra, dvojicu od trojice osnivača Pinteresta, za krađu ideja i nepoštenu poslovnu praksu.

Kako se tvrdi u tužbi, Martinez je sudjelovala u osnivanju Pinteresta sa Silbermannom i Sciarrom, dijeleći ideje koje su postale 'osnovni koncept' mreže, poput organiziranja slika na ploču i omogućavanja e-trgovine.

Martinez nikad nije bila zaposlena u Pinterestu, niti je tražila ugovor. Dionice nije dobila iako je, kako kaže, s osnivačima Pinteresta imala usmeni dogovor o kompenzaciji.

Pinterest je, tvrdi, i dio koda imenovao po njoj.

'Očekivala sam da će mi se odužiti čim budu mogli', kaže Martinez, dodavši da je bila naivna.

Zahvalili na pomoći

Glasnogovornica Pinteresta, očekivano, odbacila je navode.

'Ponosni smo na kompaniju koju smo izgradili i zahvalni svim pinnersima na pomoći', rekla je.

Cijela priča ponovno je otvorila pitanje odnosa Pinteresta prema ženama. Prošloga ljeta dvije bivše zaposlenice, Ifeoma Ozoma i Aerica Shimizu Banks, na Twitteru su pisale oko nejednakosti plaća, seksizmu i rasističkim komentarima kojima su svjedočile u kompaniji.

Ubrzo nakon toga Francoise Brougher, bivša šefica u Pinterestu, tužila je kompaniju za spolnu diskriminaciju, a zaposlenici Pinteresta zahtijevali su povećanje broja zaposlenica i pripadnika manjina na višim pozicijama te transparentniju politiku napredovanja i plaća.

U prosincu je kompanija postigla nagodbu vrijednu 22,5 milijuna dolara s Brougher, doniravši i 2,5 milijuna dolara humanitarnim organizacijama posvećenima upravo zastupanju žena i manjina u tehnološkoj industriji.

Dioničari su potom tužili kompaniju zbog korporativne kulture.

Martinez kaže da nije bila iznenađena kad je vidjela što se događa u Pinterestu, za koji tvrdi da je izgubio vezu sa svojim korisnicima ženskog spola.

'Kad se Pinterest osnivao, oni nisu imali iskustva u kreiranju proizvoda za žene. Moja uloga bila je educirati ih', kaže, zaključivši kako je shvatila da je prevarena tek kad je Pinterest izašao na burzu.

Pojašnjavajući svoj stav, zaključila je: 'Nisam to mogla odnijeti sa sobom u grob.'