KNJIŽEVNA PREPORUKA

Tražite savršenu knjigu za božićni poklon? Pitajte Billa Gatesa

22.12.2018 u 15:40

Bionic
Reading

Tehno guru, filantrop i suosnivač Microsofta ovih dana uživa u mirovini, spašavanju svijeta od zaraznih bolesti i ponekoj knjizi. Evo koja književna djela iz 2018. Bill Gates smatra obaveznom lektirom

2018. se polako bliži kraju, što znači da je došlo vrijeme darivanja. Kao veliki ljubitelj knjiga, Bill Gates već neko vrijeme koristi svoj blog kako bi čitateljima predložio kvalitetno štivo. Kako dolaze praznici, standardna preporuka ovog puta je oblikovana u preporuku idealnih poklona, odnosno najboljih knjiga koje je pročitao u 2018.

  • +7
Bill Gates Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Prva u nizu je 'Educated' spisateljice Tara Westover - priči o odrastanju u netipičnom mormonskom kućanstvu začinjenoj 'sjećanjima mlade žene koja je imala neograničenu žeđ za učenjem'..

Druga preporučena knjiga je 'Army of None' spisatelja Paula Scharrea. Riječ je o dubokoj raspravi o plusevima i minusima robotskog ratovanja. Sharre je veteran koji je američkoj vladi pomogao stvoriti pravilnik vezan uz autonomna oružja.

SpaceX oborio vlastiti rekord

Elon Musk nije mirovao: Pogledajte što je sve ove godine poslao u svemir

Pogledaj galeriju

'Bad Blood' autora Johna Carreyroua Gatesa je uspio zaintrigirati zbog svoje iznimne složenosti. Knjiga prati događanja vezana uz uspon i pad korporacije Theranos. 'Prevare, korporativna intriga, priče s naslovnica, uništene obitelji i propast jedne od najvećih američkih farmaceutskih kompanija jednostavno su me iznenadile' komentira Gates.

'21 Lessons for the 21st Century' spisatelja Yuvala Noaha Hararija jedan je od 'klasika' koje Gates preporučuje svima. Microsoftov suosnivač već je dugo Haraijev fan - i to s dobrim razlogom. Dok su se prošle dvije knjige bavile budućnošću i prošlošću, ova se bavi sadašnjošću i izazovima modernog vremena.

'The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness' Andyja Puddicombea naslov je koji bi mladi Gates vjerojatno izbjegavao u širokom luku. Kako stvari stoje, godine donose određenu mudrost (barem u Gatesovom slučaju), kao i novootkrivenu znatiželju prema meditaciji.